Recension

Sarahs nyckel (Sarah’s Key)Grymheten krävde språkbyte

FRANSKT SÅR Tatiana de Rosnays roman om Frankrikes grymma behandling av 7000 judar under ­andra världskriget är smidigt berättad, gripande och ­ytterst spännande. Hon har gjort grundlig research om Vél d’Hiv-razzian och skildrar ett svek som fransmännen helst smusslar undan.

Publicerad
Annons

Frankrike är duktigt på att vidmakthålla romantiken kring sin motståndsrörelse under andra världskriget. Vél d’Hiv-razzian är ett mycket mindre populärt samtalsämne. Har du hört talas om den?

Den 16 och 17 juli 1942 arresterade den franska polisen 12884 judar, varav 4051 barn. Minst 7000 av dem samlades upp i ett cykelstadion i Paris, Vélodrome d’Hiver, där de fick tillbringa fem dygn under vidriga förhållanden, utan vare sig mat, madrasser eller toaletter, och med en enda vattenkran för alla fångar. Paniken spred sig. De som försökte fly dödades på fläcken. Ett hundratal begick självmord. Övriga transporterades sedan till olika franska koncentrationsläger, där barnen skildes från sina föräldrar innan de var för sig skickades vidare i döden, främst till Auschwitz.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons