Grym tortyr Made in China

Under strecket
Publicerad
Annons

Baron Pierre de Coubertin, skapare av de moderna olympiska spelen, IOK:s ordförande 1896-1925 och mannen som ansåg det vara viktigare att kämpa väl än att vinna, skulle säkert skriva under på principerna som den kinesiska rörelsen Falun Gong lever efter: Sanning. Godhet. Tålamod.
De kinesiska myndigheterna är, lindrigt uttryckt, inte på samma våglängd. Vid ett besök i New York blev jag varse vad anhängare till den andliga riktningen utsätts för i sitt hemland.
Bilderna på vidrig tortyr förmörkade vår sinnesstämning i soliga Bryant Park. Det var hemskt att se. Protestanternas stillatigande sorg gjorde kontrasten till vårt eget frisinnade semesterfirande än värre.

I frihetens hastigt snurrande huvudstad är det inte lätt att få uppmärksamhet. Men den här manifestationen fick folk att stanna upp på trottoaren. Jag hade lyckats förtränga instuckna nålar under blodiga naglar när jag sista dagen på resan skulle inhandla ett par gymnastikskor.
”MADE IN CHINA” på en tyglapp under plösen där storleken finns återgiven gjorde åter verkligheten obehagligt påträngande.
Du som läser det här och har gympadojor på fötterna kan böja dig ner och göra samma kontroll. Chansen/risken att skorna, förklädda med multionationell logotyp, är tillverkade i kommunistdiktaturen är mycket stor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons