Annons
X
Annons
X

Grym plan: Bomba för att sänka aktiekursen

Upplägget var infernaliskt. Gärningsmannen bakom bombattentatet på Borussia Dortmunds spelarbuss var beredd att riskera ett blodbad för att tjäna miljoner på fallande kurser i fotbollsklubbens aktier.

BONN I stället för en islamistisk eller högerextrem bakgrund som man först trodde tyder nu allt på att det var banal girighet som låg bakom bombattacken.

En 28-årig man med både tyskt och ryskt medborgarskap som på fredagsmorgonen greps av specialkommandot GSG9 ska enligt den federala åklagaren ha köpt säljoptioner i förhoppning om fallande kurser efter attacken.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere informerade på fredagen medier om de tyska myndigheternas misstankar mot en 28-årig man för attacken mot Borussia Dortmunds spelarbuss. Foto: Markus Schreiber/AP

Det som röjde honom var värdepapperskoden. Enligt tidningen Die Welt larmades klubben i förra veckan av medarbetare vid aktieportalen Comdirect som registrerat ovanliga transaktioner i samband med Borussias aktie WK 549309.

Annons
X

Varken klubben eller polisen har identifierat optionerna. Men troligen rör det sig om värdepapper som ges ut av DZ Bank och som före sprängdådet kostade mindre än 13 cent per styck.

Optionen har en stor hävstångseffekt och därmed stora vinstmöjligheter vid fallande kurser. På nivåer över 4,70 euro är den dock värdelös. Sedan den gavs ut i september förra året har den rasat med över 80 procent.

Omedelbart efter bombattacken sjönk kursen i Borussias aktier från 5,61 euro på eftermiddagen till 5,50 euro dagen därpå. Sedan dess har den gått ner ytterligare men aldrig varit ens i närheten av vinstnivåer. Den misstänkte uppges ha tagit en konsumentkredit för att köpa sammanlagt 15 000 optioner.

Attacken mot BVB-bussen utfördes på kvällen den 11 april i Dortmund och skadade den spanske spelaren Marc Batra som fördes till sjukhus. Champions League matchen med AS Monaco som skulle ha spelats samma kväll ställdes in men spelades dagen därpå.

Spåret till den misstänkte gärningsmannen som polisen har identifierat som ”Sergej W.” ledde från aktieportalen till en IP-adress på Borussias laghotell L´Arrivée i Dortmund. Enligt tidningen Bild hade ”Sergej W.” bett om få ett rum med utsikt mot gatan där bussen skulle passera. Därifrån var det möjligt att med fjärrutlösning låta bomberna detonera vid rätt tidpunkt.

Enligt den federala åklagaren var de placerade i en 12 meter lång häck som bussen passerade. De var fyllda med metallstift som slungades genom luften.

Polisen förklarade på fredagen att minst en av bomberna hade placerats för högt för att åstadkomma avsedd verkan. ”Det var bara ren tur att följderna inte blev långt värre”, konstaterade de federala åklagarnas talesperson Frauke Köhler.

”Sergej W.” är misstänkt för mordförsök, olaglig sprängning och synnerligen grov misshandel. Vid tillslagen på fredagsmorgonen ska polisen enligt uppgifter i medierna ännu inte ha funnit något som kopplar den misstänkte till attacken. Han uppges dock ha en utbildning i elektroteknik och därmed vara fullt kapabel att bygga en fjärrutlösning.

Annons

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere informerade på fredagen medier om de tyska myndigheternas misstankar mot en 28-årig man för attacken mot Borussia Dortmunds spelarbuss.

Foto: Markus Schreiber/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X