Gruvprotester i Kallak fortsätter

Aktivister med mål att stoppa gruvor i hela norra Sverige ger inte upp. I början av veckan greps sex demonstranter vid bolaget Beowulf Minings gruvprojekt i Kallak. Men nu är de tillbaka igen och protesterna växer, skriver Oddasat.se.

Under strecket
Publicerad
Annons

Protesterna vid Beowulf Minings järnmalmsfyndighet i Kallak fyra mil nordväst om Jokkmokk i Norrbotten har nu pågått en längre tid. I början av sommaren stoppade ett par aktivister stoppat arbetet vid den plats som förbereds för provbrytning av järnmalm. Bakom arbetet står det brittiska bolaget Beowulf Mining, med dess svenska dotterbolag Jokkmokk Iron vid grävmaskinens spakar. Förberedelserna för provbrytning har redan pågått en tid. Bland annat har skog fällts och grävningsarbeten har utförts. Syftet är att komma ned till berggrunden med dess innehåll av magnetit, en järnhaltig mineral.

Aktivisterna har polisanmält bolaget för miljöbrott, och tänker fortsätta protestera. Och nu är det dags igen, skriver Oddasat.se. I måndags greps sex personer som släpades bort från platsen av polis. Men aktivisterna har släppts och ska enligt uppgift redan vara tillbaka i området. Under tisdagen byggdes nya barrikader upp, enligt Oddasat. Fler aktivister väntas också till området enligt den samiska nyhetssajten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons