Annons

”Gruvbolagen tänker inte på morgondagen”

Kol skapar stor debatt i Australien. Förespråkarna säger att naturtillgången skapar arbete och genererar pengar genom export. Motståndarna hävdar att miljön förstörs och att intäkterna inte kommer landet till godo.

Publicerad

Koldammet bildar ett moln ovanför det öppna dagbrottet Rixs Creek Coal Mine. Kolgruvan är en av de 30-tal som ligger i Hunter Valley (i delstaten New South Wales), en region som i övrigt är känd för sina vingårdar. Samtidigt som aptiten i Asien efter australiensiskt kol är större än någonsin och exporten går på högvarv till länder som Japan och Kina, så ökar motståndet mot brytningen av kol runt om i Australien.

Steve Phillips, 33, var med och startade gräsrotsorganisationen Lock the gate i Hunter Valley för tio år sedan. Förutom de enorma ingreppen i landskapet som de öppna dagbrotten för med sig, så orsakar sprängningarna i gruvorna koldammsmoln – som blir till en direkt hälsofara för de boende i området menar Steve Phillips, vars organisation arbetar för att stänga gruvorna och förhindra att nya öppnar.

Wendy Boman flyttade till Hunter Valley i mitten av 50-talet. Här lever hon ”ett bra liv” om det inte vore för de tre gruvorna som ligger intill bäcken.

Foto: JOHAN AUGUSTIN/SVD. Bild 1 av 5

Gruvor i Hunter Valley, Australien.

Foto: JOHAN AUGUSTIN/SVD. Bild 2 av 5

”Vi har stora problem med föroreningar från gruvorna. De försämrar luftkvaliteten och gör människor sjuka”, berättar Steve Phillips, som var med och startade gräsrotsorganisationen Lock the gate i Hunter Valley.

Foto: JOHAN AUGUSTIN/SVD. Bild 3 av 5

”Vi kommer att sälja huset. Det går inte att bo här längre”, säger Deidre Olofsson.

Foto: JOHAN AUGUSTIN/SVD. Bild 4 av 5

Gruvor i Hunter Valley.

Foto: JOHAN AUGUSTIN/SVD. Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons