Grusspecialisten Nadal får det gräsligt svårt den närmaste tiden

Nu byter tenniscirkusen från grus till gräs. Det innebär att tourens största ess blir till ett oskrivet kort. Inget tyder på att Rafael Nadal ska låta höra tala om sig den närmaste månaden.

Under strecket
Publicerad
Annons

Visserligen har grässpelet liksom spel på hardcourt och inomhusgolv gjorts långsammare genom större bollar men det är ändå underlaget som passar den färske Paris-segraren sämst.
Förmodligen är väl bäst att tillägga eftersom 19-åringen från Mallorca under sin karriär spelat endast tre (!) proffsmatcher på gräs inför sin ATP-debut på underlaget i tyska Halle.

Första och hittills enda grästurneringen för Nadal var Wimbledon 2003 då han sensationellt nådde tredje omgången och blev näst yngst att nå dit sedan Boris Becker 1985.
Nadal har fått en tacksam lottning i veckans turnering i Halle där han möter tysken Alexander Waske - wild card - i första omgången för att vid en eventuell, men inte förväntad, seger ställas mot en kvalspelare eller landsmannen Juan Carlos Ferrero.
Den sistnämnde nobbade i likhet med flera andra spanjorer Wimbledon för fem år sedan som en protest mot att arrangörerna inte följde världsrankingen i seedningen utan tog hänsyn också till spelarnas skicklighet på gräs. Detta innebar att
många grusspecialister blev oseedade eller fick sämre seedning än de enligt rankingen skulle haft.
Problemet dyker upp varje år vid den här tidpunkten då 14 grusturneringar (varav en Grand Slam och tre Master series) har avgjorts vilket innebär att det är främst specialisterna på underlaget som har framskjutna placeringar då grässäsongen inleds.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons