Gruppledaren med den sköna humorn

Hon har länge setts som ett framtidsnamn inom Moderaterna och posten som gruppledare har fungerat som språngbräda förr. Såväl Gösta Boman som Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt har basat över de moderata riksdagsledamöterna, men Anna Kinberg Batra är fortfarande mest känd för ett uttalande hon ångrar.

Under strecket
Publicerad
YVONNE ÅSELL
Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

Det känns nästan elakt att komma dragandes med en groda som är över 13 år gammal, men säg Anna Kinberg Batra och reaktionen blir allt som oftast: ”det är hon med stockholmare är smartare än lantisar va?” Samma epitet återkommer på politiska bloggar och i snart sagt samtliga artiklar om Kinberg Batra, så vi tar det med en gång så är det gjort.

Året var 1998 och Moderata ungdomsförbundets dåvarande Stockholmsordförande drev personkampanj i valrörelsen. Uttalandet kom i en intervju med TV4, och reportern blev så paff att det tog en liten stund innan hennes ”Vänta lite ... sa du att stockholmare är smartare än lantisar?!” kom. Anna Kinberg Batra framhärdade, men det dröjde inte länge innan avbönen kom. Nu för tiden säger hon att det var tänkt som ett ”bitskt skämt” och att hon lärt sig att det bara finns en person i familjen som är en duktig komiker – och att det inte är hon.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons