Grundprinciper för e-kronan börjar klarna

Första vice riksbankschef Cecilia Skingsley ser en möjlig svensk e-krona som ett komplement till befintliga och privata betalningsmedel. Arkivbild
Första vice riksbankschef Cecilia Skingsley ser en möjlig svensk e-krona som ett komplement till befintliga och privata betalningsmedel. Arkivbild Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

En e-krona ska vara enkel och billig att använda, helst gratis. Och den ska funka bra ihop med andra betalningsmedel, främja konkurrens och bidra till innovation.

Så ser några av principerna och egenskaperna ut som Riksbanken och sex andra centralbanker enats om när det gäller framtida digitala centralbanksvalutor.

Under strecket
Joakim Goksör/TT
Publicerad
Annons

Uthållighet och säkerhet är två andra ledord för en framtida digital centralbanksvaluta, enligt en rapport från de sju centralbankerna och deras samarbetsorganisation BIS.

”En digital centralbankspeng kan ses som en naturlig utveckling av centralbankernas nuvarande ansvar mot bakgrund av den snabba digitaliseringen av samhället", skriver förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley i en kommentar till rapporten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons