Annons
X
Annons
X

Grundlurad Birro gratulerar TV3

Poeten och författaren Marcus Birro trodde att han var nära att bli rånad. Dagens media avslöjar att det bara var en tv-sketch. ”Jag förstår att alla kommer garva åt poetjäveln som blir lurad av TV3”, säger han till Dagen.

Foto: SCANPIX

I en uppmärksammad krönika i
Expressen beskrev Marcus Birro en situation där en liten flicka i rullstol ber honom att räcka henne en rosa ryggsäck. I närheten ser han några män, han uppfattar dem som härjade till utseendet och tycker sig höra att de prata ryska eller rumänska. När flickan plötsligt reser sig ut rullstolen och männen börjar röra på sig skyndar han sig därifrån. I krönikan skriver han: ”Jag har alltid älskat Sverige för att vi är lite löjligt naiva, lite godhjärtat småpackade. Men vad handlar det här om? Är det ett uppvaknande?”

Krönikan drog snabbt igång en debatt på bland annat Twitter där Marcus Birro kallades för rasist. Komikern Magnus Betnér anklagade poeten för att vara ”dum i hela jävla huvudet”. Marcus Birro kontrade med att sluta twittra: ”Ni vinner! Grattis Betnér och alla andra hatets lakejer! Jag lägger ner detta. Detta blir sista texten. Hej då.”

Efter att
Dagens media avslöjat att händelsen i själva verket var ett dolda kameran-inslag till TV3:s kommande programserie ”Varning för barn” riktar han istället gratulationer till tevebolaget.

Annons
X

– Jag vill gratulera TV3 till att ha lurat mig att tro att en liten flicka i rullstol var ute efter att lura mig. Jag blev totalt blåst. Vilket är en komplimang till flickan och produktionen antar jag, säger Marcus Birro till
Dagen .

Eftersom Marcus Birro försvann från platsen innan sketchen avslutades så kommer den inte att sändas i programmet.

– Jag ställer mig helt utanför debatten som drog igång med Birros högst subjektiva upplevelser. Däremot tror jag att det är viktigt för svenskarna och Sverige att inte alltid bli så kränkta utan ha lite glimten i ögat, säger, Max Lagerbäck, presschef på MTG TV.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Marcus Birro skriver i ett mejl till SvD att han trots avslöjandet om bluffen står fast vid att sluta twittra. ”Det var inget särskilt plågsamt beslut.”

  På frågan om hans tankar från krönikan kvarstår skriver han: ”Min krönika handlade om fördomar. Mina egna och andras. Jag är glad att flickan inte var en tiggare på riktigt. Men femtio meter från där ”skämtet” hände, ligger det tiggare i tunnelbanan.”

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X