Recension

Anteckningar från Döda husetGrunden till de stora romanerna

STRAFF OCH BROTT Till en början stoppades Dostojevskijs roman om livet på ett ryskt tukthus av censuren – skildringen kunde uppfattas som frestande. Romanen bygger på författarens egna upplevelser av fyra år i tukthus och innehåller delar av det stoff som senare skulle bli till världslitteratur.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fjodor Dostojevskijs Anteckningar från Döda huset utkom som bok 1862. Den handlar om en fånges upplevelser under ett långvarigt tukthusstraff. Boken speglar Dostojevskijs egen erfarenhet. Efter att ha deltagit i en radikal och hemlig politisk cirkel dömdes han och ytterligare 14 personer till döden 1849. Efter en förödmjukande skenavrättning skickades fångarna till Sibirien. Straffet för Dostojevskijs räkning blev i stället fyra år i tukthus och därpå följande förvisning.

Boken är på en gång dokumentär, självbiografisk och skönlitterär. Vad den framför allt skildrar är samhällsbyggandet som pågår i fängelset. Maktrelationer och vänskapsband utvecklas. En marknad växer upp för varor och tjänster, sprit och prostituerade smugglas in till tukthusfångarna trots hot om stränga straff.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons