Annons
X
Annons
X

Grundades London av flyende trojaner?

”Jag har hört att London grundades av trojaner på flykt undan grekerna. Är det sant? Det påstås i Storbritannien.”

Harrisons historia
Detalj ur skildring av slaget mellan Brutus trupper och Albions jättar.
Detalj ur skildring av slaget mellan Brutus trupper och Albions jättar. Foto: Okänd målare, Wikipedia

Det påstås inte bara av diverse britter utan nämns också på diverse nätsajter, men det gör inte påståendet sant. Idén att städer och länder skulle ha grundats av folk som utvandrat från Troja var under medeltiden mycket vanlig, vida spridd även i Norden – våra gamla asagudar skall enligt medeltida skribenttradition ha varit trojaner.

Traditionen att härleda ursprung till Troja går tillbaka till antiken, då Vergilius i Aeneiden hävdade att Roms förhistoria började när Aeneas flydde västerut för att undkomma Trojas fall.

Mannen som populariserade den vetenskapligt sett vansinniga hypotesen att London är en gammal trojansk stad, och att britterna härstammar från trojaner, hette Geoffrey av Monmouth, en walesare som var verksam på 1100-talet.

Annons
X

I sitt mycket lästa och beundrade verk Historia Regum Britanniae, ”Britanniens kungars historia”, hävdar Geoffrey att London grundades av Aeneas ättling Brutus, som efter flera äventyrliga resor anlände till ön. Sedan han och hans män besegrat de jättar som levde i landet lade de grunden till det keltiska Britannien.

Stäng

HARRISONS HISTORIA – utvalda händelser och fenomen varje vecka direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Brutus skall ha döpt staden vid Themsen till Caer Troia, på latin Troia Nova (Nya Troja), vilket alltså skulle vara den brittiska huvudstadens första namn.

  Geoffrey hittade inte på Brutus. Skrönan om honom dyker upp redan på 800- och 900-talen, i verket Historia Brittonum, men det gör den inte sannare. Visserligen bodde det folk i Londons omnejd före Kristi födelse, men allt vi vet tyder på att staden som sådan utvecklades som en följd av romarnas erövring på 40-talet e Kr.

  Annons
  Annons
  X

  Detalj ur skildring av slaget mellan Brutus trupper och Albions jättar.

  Foto: Okänd målare, Wikipedia Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X