Grünbein påminner oss om hur frihetens röst låter

Durs Grünbein föddes 1962 i Dresden och är sedan 1986 bosatt i Berlin. Han är verksam som poet, översättare och essäist. 2012 tilldelades han Tomas Tranströmer-priset.
Durs Grünbein föddes 1962 i Dresden och är sedan 1986 bosatt i Berlin. Han är verksam som poet, översättare och essäist. 2012 tilldelades han Tomas Tranströmer-priset. Foto: IBL

I en stor och konstfull dikt gestaltar Durs Grünbein sin själsfrände Descartes kamp mot det förflutnas tankebråte. Det är en poetisk fest, men också en viktig påminnelse i en tid när mobbar och despoter livnär sig av vår rädsla.

Under strecket
Publicerad
René Descartes.

René Descartes.

Foto: Mary Evans/IBL
Annons

”Det dagas. Se, en orörd morgon, geometriskt klar.” Redan i första avsnittet av Durs Grünbeins versberättelse ”Om snön” lanseras standardbilden av hur moderniteten börjar i ett slags tabula rasa. All det förflutnas bråte, all maniererad spetsfundighet, alla tvetydigheter, alla dunkla spekulationer ska raderas ur medvetandet, så att endast de klaraste tankarna tonar fram.

Huvudrollsinnehavaren i Grünbeins dikt om modernitetens gryning är filosofen René Descartes. Vintern 1619–20 tvingas han att övervintra i tyska Ulm. Huset i det snötäckta landskapet blir platsen där hans nya tankemetod börjar växa, dock inte utan besvär. Än bländas geniet av den vita snön, än distraheras hans begreppsarbete av egna krämpor, eller av betjänten Gillot och dennes jordnära livskänsla.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons