Grumligt vinbegrepp vinner mark

När den storskaliga globala vinmarknaden gjort vinerna mer likriktade har begreppet terroir fått spridning. Det handlar om växtplatsens inflytande på smaken. Men begreppet är vagt och kan betyda allt ifrån region ner till enskild vingård eller rentav sluttning.

Under strecket
Publicerad
Skörd av Merlot-druvor i vingården Chateau Pétrus i Pomerol, Bordeaux.

Skörd av Merlot-druvor i vingården Chateau Pétrus i Pomerol, Bordeaux.

Foto: Tim Graham/IBL
Annons

Två filmer med vin i fokus, ”Sideways” och ”Mondovino”, har de senaste åren fått stor uppmärksamhet. I komedin ”Sideways” får vi möta vinsnobben Miles som tar med sin bäste vän Jack på en weekend bland Kaliforniens vingårdar. Jack ska gifta sig men det visar sig snart att han trots detta bryr sig mer om kvinnliga sommelierer än vinprovning. Samtidigt sjunker Miles allt djupare in i sitt vinintresse, vilket till stor del tar sig uttryck i en hyllning till viner gjorda på druvan pinot noir och ett hat mot viner gjorda på merlot. Under en middag varnar Miles sin vän Jack med eftertryck: ”if anyone orders Merlot, I‘m leaving. I am NOT drinking any fucking Merlot!”. Kommentarer som denna fick en oväntad effekt. Den amerikanska försäljningen av de sedan länge mycket populära merlotvinerna stagnerade medan pinot noir fick ett rejält uppsving. Vissa bedömare menar att lågbudgetfilmen ”Sideways” publikframgångar ledde till den största förändringen av amerikansk vinkonsumtion sedan rödvinets positiva hälsoeffekter på allvar lyftes fram i början av 90-talet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons