X
Annons
X
Krönika

Mikael Mölstad: Grumliga besked om ekologin i vinhyllan

Ordet ekologi är laddat i vinvärlden. Mikael Mölstad blir smått chockad när han fördjupar sig i skillnaden mellan "ekologiskt odling" och "ekologisk vintillverkning".

LÄNGRE NER PÅ SIDAN: 6 bra ekologiska viner

Det är med viss vånda jag skriver denna krönika. Den ska handla om ekologiska viner. I förstone verkar det vara enkelt. Jag trodde att allt som är miljövänligt också är ekologiskt. Så enkelt är det inte. På Wikipedia står: "Det är viktigt att hålla isär vetenskapen ekologi och värdeladdade begrepp som ekologisk." Det är där jag har hamnat nu.

Bakgrunden är att jag vill berätta nyheten om att EU-viner numera kan vara helt ekologiska – från vinranka till vinflaska. Reglerna för denna certifiering antogs från och med skörden förra året. Därmed borde det finnas helt ekologiska viner på Systembolaget. Men på butikens webbplats syns det inte. Den enda märkningen är fortfarande "ekologiskt odlat" med förklaring att detta nu är ett samlingsbegrepp. Vinet kan alltså vara helt ekologiskt producerat eller bara ekologiskt odlat. Konstigt – men jag misstänker att Systembolaget har sina skäl. Vilket du förstår när du läst vidare i denna artikel.

Annons
X

Reglerna för ekologiskt odlat vin är begripliga. Det handlar om förbud mot kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. För mig är detta ekologi: att värna om samspelet mellan varje organism och den miljö den lever i.

"Ekologisk vintillverkning" verkar vara mer komplicerat – för att uttrycka sig försiktigt. De nya reglerna handlar om allt det som händer med druvorna i vinkällaren, från druvmust och jäsning fram till att det färdiga vinet tappas på flaska.

Här verkar allt handla om tillsatser. Det vill säga: vad får man exakt använda förutom druvmust för att göra vin? Vissa saker är dessutom strängt förbjudna, som genmanipulerad jäst (vilket man kan förstå) och exempelvis kryoextraktion och elektrodialys (omöjligt att förstå).

Ännu jobbigare blir det när jag studerar listan över vad som är tillåtet. Jag blev tipsad om listan av en dansk vinskribent i tidningen Berlingske – jag har inte sett den på svenska. Håll i er nu. Följande är beståndsdelar tillåtna för att producera ekologiskt vin i EU:

Jäst, diammoniumfosfat, tiaminhydroklorid, karbon, växtprotein, gelatin, husbloss, äggvita, tannin, kasein, kaliumkaseinat, kiseldioxid, bentonit, pektolytiska enzymer, mjölksyra, vinsyra, kalciumkarbonat, kaliumbikarbonat, kaliumbitartrat, malolaktisk bakterie, askorbinsyra, citronsyra, metartaric syra, gummi arabicum, kopparcitrat, kopparsulfat, ekchips och kaliumalginat.

Imponerande eller hemskt? Min vånda kommer här. Med denna lista sticker jag nämligen huvudet rätt in i lejonkulan där naturvinsfanatiker och tillsatsfundamentalister väntar på mig.

Listan ger upphov till två frågor: Vad är allt detta? Behövs det verkligen så mycket tillåtna till- satser? På första frågan är svaret att det i alla fall inte handlar om något ohälsosamt (endast veganer och äggallergiker bör se upp). Du kan jämföra med att servera te med citron – vilket låter trevligt. Men säger du te med tillsats, låter det värre. Ytterst handlar det om att få vinet att jäsa rätt, att kunna reglera syra och beska och att göra vinet rent och hållbart. Egentligen inga konstigheter, även om namnen låter annorlunda.

Mitt svar på andra frågan om allt behövs är: Nej, det kan jag aldrig tro. Jag har förstått att den här listan är en gigantisk EU-kompromiss. Varje land har fått med sina varianter för att göra vin mer drickbart. Till slut har det blivit en våt dröm för alla som är emot tillsatser.

Ofarligt men onödigt, är min uppfattning. Dessutom tror jag att de flesta håller med mig om att dessa tillsatser inte har så mycket med begreppet ekologi att göra. Jag tar gärna den diskussionen, men undanber mig påhopp. Jag vet nu att ekologi kan vara ett laddat ord.

Och nu vet du också att det finns helekologiska viner.

Cameleon Malbec 2012

79 kr, Mendoza, Argentina, 6581, rött fruktigt & smakrikt

Argentinas blå nationaldruva i rikt bär- fruktig stil med örtiga skogstoner och inslag av lakrits. Gott till hemgjorda hamburgare.

Valle Reale Montepulciano d´Abruzzo 2010

89 kr, Abruzzerna, Italien, 2355, rött kryddigt & mustigt

Välgjort med kryddbärig mörk frukt, örter, chokladtoner och bra syra. Passar utmärkt till en fyllig höstgryta med svamp.

Bonterra Zinfandel 2010

139 kr, Kalifornien, USA, 22620, rött fruktigt & smakrikt

Typisk zinfandel från norra Kali- fornien med skogsbär, kryddstram fruktsmak och bra eftersmak. Utmärkt till en grillad biff.

Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire 2012

169 kr, Chablis, Frankrike, 5595, vitt torrt friskt & fruktigt

Härligt lyxvin från JM Brocard. Rik doft med citrusskal och gröna äpplen mineraltoner och bra syra. Perfekt till färska skaldjur.

Chilcas Sauvignon Blanc 2013

79 kr, Maule, Chile, 6697, vitt torrt friskt & fruktigt

Frisk med doft av lime och citronskal med gräsiga toner och bitterkryddig fruktrik eftersmak. Passar fint till fiskgratäng.

Domaine Jean Bousquet Viognier 2013

87 kr, Mendoza, Argentina, 6013, vitt torrt friskt & fruktigt

Fruktig viognier med 15 procent chardonnay. Rik doft av aprikos, persika, citrus med sötkryddig syra. Gott till wokad kyckling.

Populära quizar om mat och dryck

Vad kan du om vin? quiz.svd.se Vad kan du om ägg och äggrätter? quiz.svd.se Lakritsquiz quiz.svd.se

Läs även

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 6
Bild 2 av 6
Bild 3 av 6
Bild 4 av 6
Bild 5 av 6
Bild 6 av 6
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X