Grovt felaktigt om fint korn

Under strecket
Publicerad
Annons

En gång i tiden såg man det andliga i människans tillvaro som något upphöjt, och det timliga som något lågt och lumpet. Så småningom erkände man att människan nog hade behov av både intellektuell och materiell föda. I min barndoms bönhus framhöll ordföranden vid möten på söndag eftermiddag, när det serverades kaffe, att han hoppades att det skulle bli ”en andligen och lekamligen givande afton”.
Numera kan väl problemet sägas vara definitivt löst, eftersom maten flyttat in i tidningarnas kulturbilagor. Vi skulle kunna tala inte bara om matkultur utan också om kulturmat. Torgny Lindgren och Ella Nilsson utvecklade detta tema i sin bok ”Maten”, med underrubriken ”Hunger och törst i Västerbotten”. De diskuterar där den viktiga frågan om palten.

Med palt menas icke paltbröd utan pitepalt eller gråpalt eller fläskpalt (kärt barn har många namn). Ella Nilsson ger ett recept som bara innehåller vetemjöl (förutom råriven potatis och fläsk). Torgny Lindgren frågar då i lätt upprörd ton varför hon inte använder
kornmjöl, vilket var det naturliga i hans barndom. Därefter ger han ett lovtal över kornmjölet, som inte bara är godare utan också nyttigare än vetemjöl. Det användes enligt honom inte bara i palt, utan också i gröt, tunnbröd (det riktiga korntunnbrödet), blodkorv och som panering av siklöja och strömming. Han föreslår till och med att man skulle kunna skriva en hel kokbok just om kornmjölet!

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons