Annons
Recension

Den sista tsardynastin: Romanov 1613–1918Groteska sakfel om tsardynastin

Familjen Romanov samlad för fotografering vid miltärmanövern i Kranoje Selo år 1892.
Familjen Romanov samlad för fotografering vid miltärmanövern i Kranoje Selo år 1892.

Inledningsvis är Dick Harrison förtjust. Men snart nog finner han Simon Sebag Montefiores nya bok ”frånstötande”. Sakfelen är för grova: när i hela fridens namn angrep ryssarna Stockholm genom att marschera över isen?

Under strecket
Publicerad

Simon Sebag Montefiore är en av världens mest lovprisade populärhistoriker, med välskrivna tegelstenar om Potemkin, Stalin och Jerusalem i bagaget. Han kan rysk historia bättre än de flesta. Följaktligen är det med stor förväntan jag öppnar hans senaste bok, en historia om den sista tsardynastin Romanov, som avsattes i den första av 1917 års revolutioner och avrättades som en följd av den andra. Omfånget är digert. ”Den sista tsardynastin: Romanov 1613–1918” är en veritabel bibel på 962 sidor, inklusive bibliografi och register. Det här borde bli bra.

Jag börjar läsa, till en början med förtjusning. De inledande kapitlen är eleganta, med en narrativ parallellism och en språklig briljans som inte kan annat än imponera. Men sedan vänder det, och det finns inga skäl att hålla inne med omdömet: det är sällan jag har stört mig så mycket på en bok av det här omfånget och med den här ambitionen. Något har gått fel, alldeles fel.

Annons
Annons
Annons