X
Annons
X

Gröt tar plats på krogmenyerna

Gröt har seglat upp som innemat i England och USA och serveras på allt från snabbmatskedjor till trestjärniga krogar. Trenden kryper allt närmre svenska restauranger och i Blekinge finns landets första grötkafé.

1/3

På Nybrogatan 38 är gröt ett stående inslag på menyn.

Foto: INGVAR KARMHED
2/3

Kvarterskrogen Nybrogatan 38 i Stockholm har havregrynsgröt med en klick smör och äppelkompott på frukostmenyn.

Foto: INGVAR KARMHED
3/3

Risgrynsgröt förknipas starkt med jul men är lika gott året runt.

Foto: MALIN HOELSTAD

Världen har drabbats av grötfrossa och borta är stämpeln av grå och klistrig fattigmansmat. Tidningen The Guardian kallar gröt för den moderna livsstilens heliga graal och den engelska sandwichkedjan Pret A Manger säljer runt 50 000 portioner i veckan.

Gröt är med andra ord inte längre bara en fråga om gryn, vatten och lite salt. I takt med att trenden växer kläs det klassiska morgonmålet i nya kläder. I New York serveras havregrynsgröt under samma knäckiga sockertäcke som Crème brûlée à 16 dollar portionen. Och i världens första mobila grötbar, Tony Stoat’s Porridge bar i Skottland, står valet mellan ekologisk havregrynsgröt i åtta olika smaker, till exempel äpple, banan, russin, blåbär och kanel.

I Köpenhamn avnjuts Quinoa-dinkelgröt och rödbetsgröt (risotto) toppad med parmesan i världens första grötbar, Gröd, som öppnade i höstas.

Annons
X

Havregrynsjättens Axas nya undersökning visar att hälften av alla svenskar kan tänka sig att äta gröt på restaurang. Och visst, finsmakare bloggar redan om Magnus Nilssons, Fäviken/Magasinet, fantastiskt goda gröt, gjord på lokala gryn, och delvis dold under ångad lök, jästa morötter och grönkålssås. Även kvarterskrogen Nybrogatan 38 i Stockholm har havregrynsgröt med en klick smör och äppelkompott på frukostmenyn.

–Vi tycker om gröt själva och havregrynsgröt är en bra start på dagen, säger köksmästare Victor Söderberg. Allt fler äter dessutom frukost ute och då vill de ha sånt som de äter hemma. Jag kan tänka mig att ha flera sorters gröt på menyn så småningom.

I vimlet märks även matbutiken 8T8 på Södermalm som just haft en grötkampanj. Dels för att gröt är en bra start på dagen, dels för att tvätta bort tråkmatstämpeln och visa vilka smaksensationer man kan åstadkomma med nya gryner och sädesslag. Och butikens egen "grötkrydda", en mix av kokosflingor, kardemumma, nyponpulver, rått kakaopulver och råa kakaoribs, gör succé.

–Gensvaret är enormt, hit kommer allt från tanter som ätit gröt i hela sitt liv och vill veta vad nakenhavre är till människor med järnkoll på quinoa och groddat dinkel, säger ägaren Carro Tallving. Vi har även en egen grötmix som man kan blanda med två deciliter vatten och äta direkt som frukost eller mellanmål.

Pia Redin, som driver landets första grötcafé i Blekinge, laddar just nu inför VM i grötkokning 2012 som hålls i Skottland i oktober varje år. Hon vann nordiska mästerskapen år 2010 med en gröt gjord av skrädmjöl, havregryn, kardemumma och honung.

–Många vill äta renare mat och gröt är inget man fuskar med. De flesta råvarorna finns som ekologiska alternativ och rätten är både god och nyttig. Just nu experimenterar jag med en gröt av skrädmjöl, mannagryn och nyponskalsmjöl.

Hon arrangerar även grötprovning för lite större sällskap. Mästargröten är en klar favorit, men även mixen av råg, anis, kummin, fänkål, rökt salt, muscavadosocker och en skvätt sherry kammar hem poäng. Kusinen, där råg och havre blandas med banan och solrosfrön, ligger också bra till. Bananen gör att det blir sött och gott utan vitt socker, förklarar Pia Redin.

–Alla tycker att det är kul att testa olika sorters gröt och det blir snabbt god stämning i gruppen.

Varför denna grötvåg just nu?

Ingela Stenson, trendanalytiker vid United Minds, ser en förklaring i det ekonomiska orosmoln som fördunklar livet för många. I tider av oro längtar vi efter det genuina och riktiga, till det äkta som inte luras.

–Grötens nya era inleddes redan under fibertrenden. Idag vill många koka sin egen gröt och äta den med hemkokt sylt av bär som de plockat själva. Gröt är dessutom nyttigt och lätt att laga och enkelhet är också en trend. Vi har maximal valfrihet i så många situationer och saknar det enkla.

För inte så länge sedan serverades gröt och välling i de svenska hemmen varje dag utan att vi ödslade några ord på det. Ingela Stenson, som växte upp på en bondgård, delar med sig av sitt bästa grötminne.

–När mamma och jag var ensamma åt vi ofta havregrynsgröt med hemkokt svartvinbärssylt och lite grädde till lunch. Det var himmelskt gott i sin enkelhet.

Alla, som ibland tvingades äta gröt morgon, middag och kväll, må vrida sig. Men nu har gröten tagit sig in i matens Hall of Fame.

LÄS MER:
Gröt till frukost förhindrar olyckor

RECEPTSPECIAL:
Ladda med grötfrukost

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons
X
Annons
X

På Nybrogatan 38 är gröt ett stående inslag på menyn.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 3

Kvarterskrogen Nybrogatan 38 i Stockholm har havregrynsgröt med en klick smör och äppelkompott på frukostmenyn.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 3

Risgrynsgröt förknipas starkt med jul men är lika gott året runt.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 3 av 3
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X