Annons
X
Annons
X

Grönt samvete

När andra företag satsar på att expandera har den gröna hotellkedjan Six Senses grundare Eva Malmström Shivdasani och hennes man Sonu Shivdasani valt att gå i motsatt riktning. Nu har de sålt hotelloperatörsföretaget för att vidareutveckla hållbar turism i den nya och mindre Soneva Group.

Eva Malmström Shivdasani
Eva Malmström Shivdasani Foto: FOTO BILL CURRY

SMÅSKALIGT

Som av en tillfällighet ligger Six Senses huvudkontor på samma adress som Sveriges ambassad i centrala Bangkok. Lyxhotellkedjan håller en låg profil i utifrån sett ganska anonyma lokaler, men inne på designavdelningen sprakar det av färg.

– Människor behöver färg, säger Eva Malmström Shivdasani och pekar på kontorsstolarna som lyser i gult, rött och lila bland de orangea modulerna i kontorslandskapet.

Men det är nog inget tvivel om att det är det gröna som ligger henne varmast om hjärtat. Som grundare av Six Senses har hon visat att det går att kombinera lyx och hållbar utveckling i hotellbranschen.

Annons
X

Hon lämnade Sverige tidigt för att arbeta som fotomodell och under nästan tjugo år var hon modell i bland annat New York, Paris och Milano och hade sitt ansikte på omslagen till tidningar som Elle och Vogue samtidigt som hon designade kläder.

Att hon en dag skulle driva hotell hade hon inte en tanke på när hon i mitten på 1980-talet träffade sin blivande man, den brittisk-indiske affärsmannen Sonu Shivdasani i Monaco.

De ville bygga ett hus på Maldiverna där hon varit på flera modelluppdrag, men då den lilla önationen till stor del lever på sin hotellskatt tillåts inga privata villor, och de var tvungna att bygga ett hotell.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På så vis föddes den första resorten, Soneva Fushi. För henne var det självklart att allt skulle vara av miljövänliga material.

  – När vi startade verksamheten för 21 år sedan tyckte alla att jag var tokig som pratade miljö – inklusive min man som då trodde att ”grönt” bara var en färg. De har nu kommit ikapp och särskilt Sonu kämpar mycket för miljön, berättar hon.

  Med Six Senses har paret omdefinierat begreppet lyx till att handla om närodlad mat och tystnad i stället för marmor och guld, samtidigt som de jobbat hårt för att göra sina hotell mindre miljöbelastande, bland annat genom att göra sitt eget dricksvatten, vägra importera mineralvatten och producera el med solceller.

  Konceptet har varit lyckat –från starten 1991 växte företaget från en handfull anställda och två hotell till 4800 medarbetare på 15 resorter i fem länder och 28 spa-anläggningar världen över.

  Nu har de sålt hotelloperatörsverksamheten för att kunna ägna sig helhjärtat åt den nybildade Soneva Group med bara två Soneva-hotell.

  – En dag tittade Sonu och jag på varandra och sade ”Vi jobbar dygnet runt, varför då? ”och frågade oss mer och mer varför vi skulle ha så stort företag. Jag vill känna min personal, det är viktigt för mig, men till slut visste jag inte vilka många var, säger Eva Malmström Shivdasani.

  Försäljningen har också andra fördelar. Med majoritetsposter i hotellfastigheterna kan de göra vilka miljöinvesteringar de vill. Hon sticker inte heller under stol med att det är svårt att vara grön hotelloperatör om ägarna inte är med på noterna.

  Eva Malmström Shivdasani pratar fort och engagerat, planerna är många. Om hon får bestämma kommer det bli fem till sex anläggningar, inte fler. En är planerad i Sri Lanka och en på den grekiska ön Milos. Flera av villorna kommer att vara helt självförsörjande på el genom solceller och arbetet för att hela Soneva ska bli koldioxidneutralt är redan igång.

  Redan tidigare har man genom olika stiftelser skänkt en del av avkastningen till olika miljöprojekt. Det nya företaget ska nu vidga sina program för bistånd och socialt ansvar.

  – Vi har nyligen startat Soneva Foundation, en välgörenhetsstiftelse med inriktning på människor och miljö och inlett ett samarbete med en forskare för utveckling av solenergi. Om turismen ska bli hållbar i framtiden måste vi testa nya tekniska lösningar, ekobranschen förnyas konstant.

  Anna Wickström

  Annons
  Annons
  X

  Eva Malmström Shivdasani

  Foto: FOTO BILL CURRY Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X