Grönt ljus för miljösmart malande

Karin Neuhaus maler ner sina matrester i avfallskvarnen i köket. Det kommer tiotusentals stockholmare att kunna göra i framtiden. Den statliga avfallsutredningen ger grönt ljus för matavfallskvarnar i nya stadsdelar, under förutsättning att de är kopplade till en uppsamlingstank i kvarteret.

Under strecket
Publicerad
Annons

Som SvD kunde berätta tidigare den här månaden har matavfallsinsamlingen fördubblats de två senaste åren i Stockholms län. Att samla in matavfall från hushåll, restauranger och skolor är ett viktigt led i planen för att öka biogasproduktionen. Men Stockholms stad ligger långt efter andra kommuner i landet, speciellt när det gäller insamling från hushållen. Bara 8 procent av matavfallet i staden samlas in, och det är långt kvar till regeringens nationella mål – att minst 40 procent matavfall ska rötas till biogas år 2018.

– Vi har startat sent, så är det. Men bättre sent än aldrig – och det finns mycket att överväga för en så stor stad som Stockholm. Det senaste är att regeringen lutar åt att 50 procent matavfallsinsamling ska vara målet för 2018, och det blir en ännu större utmaning för oss, säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons