Annons
X
Annons
X

Grönländsk klimatkamp läggs på is

Den grönländska arbetsmarknadens parter anser att Grönland inte ska ansluta sig till en förnyelse av Kyoto-avtalet på FN:s klimatmöte i Köpenhamn nästa höst.

Av Ritzau, TT

De grönländska arbetsgivarnas och fackföreningarnas uttalande är kontroversiellt eftersom Grönland i hög grad har drabbats av de klimatförändringar som redan Kyoto-avtalet försökt råda bot på. Många hoppas att Köpenhamnsavtalet ska skärpa överenskommelserna från Kyoto så att utsläppen av växthusgaser kan minskas.

Men arbetsgivarföreningen GA, företagarföreningen Nusuka och fackföreningen SIK anser att Grönland tvärtom bör få tillåtelse att få släppa ut ännu mer växthusgaser för att landet ska kunna utvecklas som industriland. Det är inte precis förenligt med den danska linjen i utsläppsfrågan. Även om Grönland går mot ökat självstyre så ingår Grönland under överskådlig tid fortfarande det danska riket.

De grönländska organisationerna kräver nu att den grönländska självstyrelseregeringen landsstyret ställer krav på grönländska undantag innan den tillsammans med regeringen i Köpenhamn fastställer mandatet inför klimatförhandlingarna.

Annons
X

GA:s företrädare Henrik Leth påpekar att Grönland inte ens i dag lever upp till Kyotoavtalets krav på att en minskning av koldioxidutsläppen med åtta procent i förhållande till utsläppsnivån 1990. Han nämner bland annat ett planerat aluminiumsmältverk som kan öka de grönländska utsläppen med hela 75 procent.

Världsnaturfondens Danmarkschef Gitte Seeberg kallar det grönländska utspelet för ”skamligt”.

Köpenhamn, tt-ritzau

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X