Annons

Grönborg: "Vi är här för att vinna"

Förbundskapten Rikard Grönborg och assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv tackar varandra för en lyckad semifinal. Nu väntar VM-final för Tre Kronor.
Förbundskapten Rikard Grönborg och assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv tackar varandra för en lyckad semifinal. Nu väntar VM-final för Tre Kronor. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverige har chansen att försvara sitt VM-guld.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg uttrycker det på ett annat sätt.

– Vi är inte här för att försvara något, vi är här för att vinna något.

Under strecket
TT
Publicerad

Förbundskaptenen Rikard Grönborg är samlad efter 6–0-segern mot USA i VM-semifinalen i Köpenhamn.

– De här killarna är jäkligt hungriga om vi ska snacka med ett ganska vårdslöst språk. De är något fruktansvärt hungriga. Det märker man verkligen och med 13 VM-debutanter är det inte många som har gjort hela resan, säger Grönborg.

I fjol gjorde dock Sverige just hela resan. I Grönborgs första VM som förbundskapten besegrades Kanada i finalen i Köln med 2–1 efter straffar. Någon finalrepris i Köpenhamn blir det dock inte – Schweiz skrällde mot Kanada och vann semifinalen med 3–2. I stället blir söndagens final en repris på Stockholms-VM 2013 då Tre Kronor tog guld efter seger med 5–1 mot Schweiz.

– Vi har spelat mot Schweiz (5–3-seger) i turneringen. Vi har inte sett matchen som de spelade i kvartsfinalen (3–2 mot Finland) – så det är svårt att veta riktigt var de står, säger Grönborg.

Precis som alla spelare hyllade Grönborg målvakten Anders Nilssons insats i 6–0-krossen av USA. Vancouvermålvakten räddade 41 skott när finalplatsen säkrades.

– Speciellt räddningarna han gör i första perioden när de kom fram väldigt farligt i flera lägen, säger Grönborg.

Tidigt i matchen ändrade Grönborg i formationerna. Adrian Kempe fick spela ytterforward i kedjan med Johan Larsson (center) och Magnus Pääjärvi. I stället tog Jacob de la Rose hand om centerrollen i kedjan med Nashvilleduon Filip Forsberg och Viktor Arvidsson. Samma skifte gjordes i kvartsfinalen mot Lettland, men då först i tredje perioden.

– Det är klart att det finns en kemi där och vi fick ju en effekt direkt.

Det var de la Rose som jobbade fram pucken till Arvidssons 1–0-mål i den första perioden. När sedan Pääjärvi skickade in 2–0 drygt sju minuter in i andra akten i numerärt underläge var det starten på Tre Kronors målexplosion.

– När vi fick in 2–0 med en man mindre kändes det lite som en ketchupeffekt med flera mål, säger Grönborg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons