Annons

Grönbete höjer kvaliteten

Äldre brukar tycka att biffar från Bjällansås gård smakar som förr i tiden. Uppfödaren Jan Karlsson drömmer om att alla svenskar en dag åter ska kunna äta kött från djur som fötts upp på betesängar.

Publicerad

De 600 nötkreaturen som obekymrat betar på Gröna gårdars marker vid Bokenäs i Bohuslän tillhör den ytterst begränsade skara som helt slipper irriterande spannmålsfoder i sina komplexa idisslarmagar. Fram till slaktdagen lever djuren helt på bete och på vintern gräs- och örtensilage.

– De ska äta gräs, som de är gjorda för, de rackarna. Då mår de oförskämt bra, blir friska och får ett helt
annat kött. Idisslarnas matsmältningsorgan är bra på att utvinna hälsosamma fettsyror ur grönt gräs, men mår inte alls bra av koncentrerat spannmålsfoder, säger Jan Karlsson som driver Bjällansås gård i Bohuslän.

Annons
Annons
Annons