Grönan går på magkänsla

Gröna Lund satsar på att locka till sig de riktigt modiga. Årets nya attraktion är en utveckling av fritt fall där sätet lutas framåt på väg ner. Mer än hundra personer i timmen beräknas ha möjlighet att åka en av världens tre fritt fall med tilt. SvD har testat.

Under strecket
Publicerad
Annons

– En otrolig känsla, magen var nästan uppe i halsen! Jag kunde inte låta bli att skrika rakt ut, det var verkligen häftigt. Och utsikten sen, man ser ju halva stan, säger Jan Jonasson, SvD:s medarbetare som utan betänkligheter valde att testa.

Visualisera. Du sitter på en cykelsadel, en bältesbåge framför kroppen är det enda som håller dig fast. Med benen fritt dinglande i luften åker du sakta, sakta uppåt. När hela Stockholm börjar breda ut sig under dig vinklas den lilla sitsen plötsligt framåt, överkroppen vilar tungt mot bältesbågen och din blick riktas ofrånkomligen rakt ner i bråddjupet under dig.
Då släpper allt. Från 80 meters höjd, på en liten cykelsadel i 110 kilometer i timmen, det är snabbare acceleration än en Ferrari 550, lodrätt mot marken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons