Gröna skidbackar räddar branschen

Moderna snökanoner med halverad energiförbrukning och uppvärmning med flis istället för elpannor. Det är exempel på hur Skistar i Lindvallen miljöanpassar verksamheten. Grön omställning är i dag det enda långsiktiga sättet att överleva för fjällturismen, anser forskare som också ser risk för utslagning av små destinationer.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Från jättelika armar sprutar gigantiska vita moln ut över pisten och bildar ett fint, men artificiellt snötäcke i pisten. Den senaste teknikens snökanoner har länge jobbat för fullt i Gustav-backen, ofta kallad Sveriges mest åkta pist, som invaderas av tiotusentals skidåkare under jullovet. Sälen drabbades av en ovanligt snöfattig december och räddningen har varit konstsnö, framför allt genom energieffektiva snökanoner.

– Det är en stor kostnad att tillverka snö, men det kostar mer att vara utan. För oss är det viktigt att kunna göra snö så snabbt som möjligt genom att nyttja mindre luft och därmed mindre energi. Vi valde att köpa in nya snökanoner, säger Benne Sjöqvist, affärsområdeschef i Lindvallen/Högfjället, där en tredjedel av dessa system är utbytta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons