Annons
X
Annons
X

Gröna fiender för båda blocken

Bara Miljöpartiet klarar just nu konkurrensen med de två stora i den svenska blockpolitiken. För att överleva som regering måste de borgerliga lyckas skada de gröna. Medan Mona Sahlin satsar på att mosa Maud, och skicka Centerpartiet ut ur riksdagen.

Foto: SVD/SCANPIX ARKIV

Det är de två gröna partierna i svensk politik, Centern och Miljöpartiet, som bär nycklarna till regeringsmakten. Det är i alla fall de två partier som Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt har som måltavlor, när det bara är drygt fyra månader kvar till valet.

Dagens väljarbarometer från SvD/Sifo bekräftar bilden av att de rödgröna är en allians med lyster i bara en av färgerna, den gröna.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet harvar vidare med siffror som ligger under deras svaga valresultat från 2006, medan Miljöpartiet ensamt har rekryterat de nya väljare som gör att oppositionen fortfarande leder kampen om regeringsmakten.

Annons
X

Att punktera Miljöpartiet, som just nu har kongress i Uppsala, är alltså de borgerliga valstrategernas just nu allt överskuggande uppgift.

Två färska opinionsmätningar illustrerar effekten. Varken Demoskops mätning förra veckan, eller Novus Opinions från i onsdags, visade några statsistiskt säkra nedgångar för MP.

Men i båda mätningarna låg stödet för de gröna på en lägre nivå än tidigare. I den förstnämnda ledde det borgerliga blocket, och i den senare var det dött lopp.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Alltså kontaktade statsministern i fredags nyhetsbyrån TT för att berätta om ett glesbygdsdokument, som just hade klubbats av Moderaternas partistyrelse.

  Där fanns inga konkreta förslag. Men varningar för höjd bensinskatt, ny kilometerskatt och avveckling av kärnkraften. Budskapen till väljarna var det här: Vi hör Skriet från glesbygden. Och: se upp för Miljöpartiet.

  Tittar man på dagens Sifomätning är det inte lika självklart att Socialdemokraterna identifierar Centerpartiet som regeringens svaga länk. Skulle Sifosiffrorna bli valresultat är det Kristdemokraterna som får säga hej då till Helgeandsholmen.

  Men som de flesta partier gör Socialdemokraterna egna mätningar, och enligt dessa har Kristdemokraterna en kärna av väljare som ger partiet en bra chans att klara fyraprocentspärren.

  Enligt de interna S-mätningarna är det annorlunda med Centerpartiet, som i dag får 5,1 procent i Sifo. Efter att ha låtit djupintervjua centersympatisörer drar S slutsatsen att de centerpartistiska kärnväljarna är klart färre än fyra procent.

  Dessutom lutar de tveksamma C-väljarna åt Socialdemokraterna. Det kan förstås finnas inslag av Socialdemokratiskt önsketänkande i detta, men partiet har hur som helst justerat kikarsiktet mot Centerpartiet.

  Skulle Centern åka ur riksdagen ökar förstås Mona Sahlins chanser att bli statsminister dramatiskt.

  Socialdemokraterna presenterade en regionalpolitisk rapport på landsbygsriksdagen i förra veckan, med udden riktad mot Maud Olofsson och Centern. I rapporten heter det att Centerpartiet nu har övergivit målet att ”Hela Sverige ska leva”.

  Så vem blir statsminister i höst? Kanske den som är bäst på att skada motståndarsidans gröna parti.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SVD/SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X