Annons

Gröna favoriter i sommar

Paul Svensson är en av de kockar som är allra bäst på att sätta grönsakerna i högsätet. Hans nya kokbok innehåller 500 recept, massor med tips och råd och är en riktig kärleksförklaring till de ätliga växter som odlas på våra breddgrader.

Under strecket
Publicerad
Foto: Charlie Drevstam

1 / 4

Primörsallad med svensk caesardressing

Foto: Charlie Drevstam

Spara spadet från en burk matjessill och smaksätt dressingen med det.

4 portioner

15–20 rädisor med blad

15 färskpotatisar

15 späda sommarmorötter

1/2 gurka

Några dillkvistar

Vitlöksstekt bröd till servering

Dressing

1 ägg (eller kikärtsspad från 1 burk)

1 msk fransk senap

4 msk spad från matjessill

1/2 vitlöksklyfta

2 dl neutral rapsolja

1–2 msk ättiksprit, 12 proc

1/2 dl riven västerbottenost

Salt

1. Dressingen: Mixa ägg (eller kikärtsspad) med senap, sillspad och vitlök. Mixa ner oljan i en tunn stråle tills dressingen tjocknar. Smaka av med ättiksprit och blanda ner osten. Smaka av med salt.

2. Ansa rädisorna och spara bladen. Skrubba eller skölj alla grönsaker. Tärna gurkan.

3. Koka potatisen i lättsaltat vatten med lite dill tills den är mjuk, ca 20 minuter (innertemperaturen ska vara 97 grader). Ta upp potatisen med hålslev och koka morötterna i samma vatten och så till sist ett snabbt dopp för rädisorna i samma vatten. Kyl ner morötter och rädisor i kallt vatten.

4. Blanda grönsaker och potatis med en del av dressingen och toppa salladen med rädisblad och lite dill. Bjud resterande dressing vid sidan av och servera med knaprigt stekt vitlöksbröd 

Annons
Annons
Foto: Charlie Drevstam

2 / 4

Spenatplättar med färskost och jordgubbar

Foto: Charlie Drevstam

4 portioner

100 g färsk spenat

2 ägg

3 dl vetemjöl

5 dl mjölk eller havremjölk

3 msk smör

200 g färskost

5 msk olivolja

250 g lite omogna jordgubbar

Extra spenatblad till servering

Honung, gärna svensk

Salt

1. Värm en kastrull på spisen och lägg i spenaten. Låt den sjunka ihop under omrörning. Ta av från värmen och tillsätt ägg, mjöl och mjölk. Kör direkt med stavmixern i kastrullen. Smaka av med lite salt.

2. Smält smöret och pensla ett plättjärn tunt med smör, häll smet i varje rundel och grädda tunna plättar.

3. Vispa färskosten med olja och en nypa salt. Ansa och skär jordgubbarna i tunna skivor.

4. Varva ett par plättar med jordgubbar, honung, färskost och något enstaka spenatblad och servera direkt.

Annons
Annons
Foto: Charlie Drevstam

3 / 4

Ångade rödbetor med pepparrot

Foto: Charlie Drevstam

4 portioner

12 späda röda eller gula betor med blad

2 dl grekisk yoghurt, 10 proc fetthalt

2 msk flytande honung

Ca 5 cm färsk pepparrot

Olivolja

Flingsalt

1. Värm ugnen till 100 grader med ånga. (Om du inte har en ångugn kan du koka betorna i lättsaltat vatten i en stor kastrull istället i cirka 5 minuter.)

2. Tvätta betor och blad noga i kallt vatten och skrubba bort all sand och jord.

3. Lägg både betor och blad i en ugnsform och tillaga i ugnen 7–8 minuter, tills betornas innertemperatur är 95 grader. Ta ut och krydda med olivolja och salt.

4. Stryk ut yoghurt på ett fat. Lägg betorna med sina blad uppe på yoghurten. Strö över lite flingsalt, ringla över honung och riv till sist över rikligt med pepparrot.

Annons
Annons
Foto: Charlie Drevstam

4 / 4

Indisk spenatgryta med halloumi

Foto: Charlie Drevstam

4 portioner

1 stor gul lök

5 vitlöksklyftor

1 grön chilifrukt (spansk peppar)

4 msk smör

3 dl röda linser

500 g färsk spenat

3 msk tärnad färsk ingefära

1 1/2 tsk garam masala

1 burk kokosmjölk (eller 4 dl visp- eller havregrädde)

1 msk salt

400 g halloumi eller eldost

4 mogna tomater

1/4 tsk malen muskot

1/2 kruka koriander eller persilja, skuren

Till servering

Ris eller quinoa

Bröd

Lime i klyftor

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla chilin. Fräs lök- och vitlökshacket i smöret i en stor kastrull tillsammans med linserna i cirka 5 minuter. Tillsätt spenaten och fräs hastigt under lock.

2. Lyft av locket och tillsätt chili, ingefära och garam masala. Häll i kokosmjölk eller grädde och sjud ett par minuter. Smaka av med salt.

3. Strimla halloumi eller eldost och skär tomaterna i klyftor. Bryn osten hastigt i en stekpanna. Lägg över i grytan och koka upp. Tillsätt tomaterna och toppa med muskot och örter.

4. Servera direkt med nykokt ris eller quinoa och bröd samt lime att pressa över.

Recepten är hämtade ur ”Grönsaker A–Ö, recept och bruksanvisningar” av Paul Svensson, foto Charlie Drevstam. Bonnier fakta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons