Annons
Analys

Johanna Palmér:Gröna aktier på frammarsch

I dagsläget är utbudet av aktier för dig som vill ta ett grönt samhällsansvar litet i Sverige. Om du lyfter blicken till Norden får du dock rejält mycket mer att välja på. Och mer lär det bli.

Under strecket
Publicerad

Svenska Naturskyddsföreningen frågade under 2005 energisektorns branschorganisationer hur mycket förnybar energi de kan leverera till det svenska samhället om femton år. Deras svar visar att redan till år 2020 kan förnybar energi i kombination med ökad energieffektivisering ersätta all kärnkraft och nästan all användning av fossila bränslen inom industri, service och bostäder. Sveriges koldioxidutsläpp skulle halveras.

Det är ingen som tvivlar på att världen kommer se helt annorlunda ut om bara 15 år. Bevisen för att vi måste minska vårt användande av fossila bränslen duggar tätt och många bekymrar sig för konsekvenserna av den allt mer betungande hanteringen av kärnkraftsavfall. Även privatpersoner är medvetna om miljön i en stor utsträckning. Finns det någon som inte sopsorterar än? Att tänka grönt är på modet, en trend i samma anda som individualisering och självuppfyllelse.

Annons
Annons
Annons