Grön uppkörning blir obligatorisk

I dag infördes en ny del provdel i uppkörningen: sparsam körning. Alla körkortsaspiranter ska kunna köra grönt och hålla nere bränslekostnaderna. Enligt Vägverket kommer inte körprovet bli svårare bara för att miljön numera är en av de fyra obligatoriska delarna.

Under strecket
Publicerad
TOMAS ONEBORG
Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Över hundra tusen ungdomar kör upp varje år för att ta det efterlängtade ljusrosa kortet. De ska från och med i dag kunna grunderna för ett sparsamt körsätt: undvika tomgångskörning, utnyttja rörelseenergin genom motorbromsning, planera körningen för att slippa stanna och starta i onödan och köra på så hög växel som möjligt. Anledningen till att Vägverket har infört provdelen sparsam körning är förutom klimatdebatten att Sverige är sämst i hela Europa på att nå utsläppsmålen för koldioxid. Detta på grund av att landet har en fordonspark med ovanligt stora och bränsleslukande bilar.

– Det har visat sig att om vanliga förare får en kurs i sparsam körning sparar de mellan 5 och 15 procent av sin bränsleförbrukning. Därför tycker vi att ungdomarna som kör upp ska lära sig att tillämpa den sparsamma körtekniken redan från början så att vi kan spara avsevärda mängder koldioxid, säger Tom Ramstedt, chef för Vägverkets förarenhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons