Annons
X
Annons
X

Grön ungdom vill bygga tätare i städerna

Grön Ungdom vill bygga mycket, tätt och högt i städerna. Därför måste Miljöpartiet lämna nimbyismen bakom sig och satsa på en stadsplanering som omfattar den täta staden där bilberoendet minskar. – Vi måste våga bygga bostäder på grönområden. Det är inget hot mot miljön, säger Grön Ungdoms språkrör Magda Rasmusson.

**Fredag till söndag **ska Grön Ungdom hålla sitt riksårsmöte i Haninge med 200 ombud från hela landet. En av de viktigaste frågorna för det gröna ungdomsförbundet är att få moderpartiet, som nu för första gången någonsin sitter med i en regering, att lämna nimbyismen bakom sig.

– För många inom Miljöpartiet är urbanisering och förtätning skällsord. Varje liten gräsplätt ska fredas, men det är fel väg och leder paradoxalt nog till en ökad bilism snarare än att den minskar. Vi måste ha en stadsplanering där förtätning är ett nyckelord, där man bygger samman områden och kraftigt satsar på gång- och cykelvägar och kollektivtrafik, säger Magda Rasmusson till SvD.

Sverige har glesa städer där förorter byggs långt ifrån varandra och där det är långt till City. Det ger ökad bilism och ökade mängder utsläpp. En stockholmare kör bara 24 procent mindre än en norrbottning och 15 procent mindre än någon från Västerbotten.

Annons
X

Inom Stockholms stad ser man också ett mönster på bilåkandet. På centrala Södermalm är andelen bilresor 13 procent mot 44 procent i förorten Hässelby villastad.

– Vi vill sätta press på Miljöpartiets kongress senare i år att lägga om kursen, att satsa på staden är en viktig del av lösningen på klimatfrågan, säger Magda Rasmusson.

Hon vill också att Grön Ungdom ska bli mer självständigt gentemot Miljöpartiet. Av alla ungdomsförbund är det idag bara Grön Ungdom som inte har ett eget politiskt program. Partiprogrammet delas i stället med Miljöpartiet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag vill att vi tar fram ett eget politiskt program till nästa riksårsmöte. Med ett moderparti i regeringen behövs ett lite bråkigare ungdomsförbund, säger Magda Rasmusson.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X