Grön satsning flyttar pengar från drottningen

Brexit blir bingo för Storbritanniens miljövänliga jordbrukare. För drottningen kan det i stället bli mindre pengar.
Brexit blir bingo för Storbritanniens miljövänliga jordbrukare. För drottningen kan det i stället bli mindre pengar. Foto: Shutterstock/TT

Tidigare fick drottningen jordbruksstöd. Nu ska pengarna gå till jordbrukare som är miljövänliga. Det är den största förändringen inom brittiskt jordbruk på femtio år. Utträdet ur EU gör det möjligt.

Under strecket
Publicerad
Annons

LONDON Så här gick det till tidigare. En miljardär från Saudiarabien som föder upp hästar i Storbritannien fick 400 000 pund (4,5 miljoner kronor) per år i jordbruksstöd. Prins Khalid Abdullah al Saud var år 2016 en av de hundra markägare i Storbritannien som fick mest pengar tack vare EU:s jordbruksstöd. Efter brexit ska det inte längre vara möjligt. Då börjar nya regler gälla i England.

Snart ska jordbrukare få betalt utgående från hur gröna och miljövänliga de är, inte utgående från hur mycket mark de brukar. Stödet ska gå till markägare och jordbrukare som planterar träd, motarbetar översvämningar, minskar på användningen av antibiotika och arbetar på ett sätt som gynnar vilda djur och växter. Exakt hur det ska se ut och hur miljövänligheten bedöms diskuteras ännu.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons