Gripna kvävdes på väg till häkte

Under strecket
Publicerad
Annons

I de tre sydliga thailändska provinserna Pattani, Yala och Narathiwat är majoriteten av invånarna muslimer. Här har mindre separatistgrupper sedan länge velat ansluta provinserna till grannlandet Malaysia.
Under senare år har konflikten i söder förvärrats, inspirerad av radikal islamism. Den thailändska regeringen har svarat med att ta i med hårdhandskarna och bland annat kontrollerat skolorna i området.
I april 2004 anföll unga muslimska män flera polisstationer och arméanläggningar. Svaret blev våldsamt och omkring 100 angripare dödades, varav många i en moské där de tagit skydd. Detta fick hård kritik.

Vid en demonstration i oktober i fjol greps flera hundra män och lastades in i överfulla arméfordon. Minst 78 unga män kvävdes till döds under transporten till häktena.
Därefter har mindre våldsdåd skett nästan dagligen men inte utanför de tre sydliga provinserna. Bombserien i söndags och måndags då provinsen Songkhla strax norr om den sydligaste regionen attackerades innebär att våldet för första
gången drabbar turister.
0 De flesta i södra Thailand är muslimer

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons