Annons
X
Annons
X

Gripenkonkurrent drar sig ur belgisk flygstrid

Boeing, en av Saabs konkurrenter, drar sig ur försöken att sälja stridsflygplanet F-18 Super Hornet till Belgien. Det ökar möjligheten för Sverige att sälja nya Gripen E men flera andra tunga konkurrenter finns kvar och slåss om mångmiljardkontraktet.

Gripenaffärerna
F-18 Super Hornet används framför allt av den amerikanska flottan. Här görs ett plan klart för start från hangarfartyget USS Eisenhower.
F-18 Super Hornet används framför allt av den amerikanska flottan. Här görs ett plan klart för start från hangarfartyget USS Eisenhower. Foto: Stocktrek Images, Inc./Alamy

Amerikanska Boeing har överraskande bestämt sig för att inte erbjuda F-18 Super Hornet till Belgien. Beskedet kom alldeles innan den belgiska regeringen bett flera länder komma in med sina erbjudande om att sälja nya stridsflygplan.

Belgiens flygvapen har i dag 59 F-16 från amerikanska Lockheed Martin. Men de planen har varit med länge och ska nu ersättas av 34 nya stridsflygplan.

Det är en lockande affär för alla de västerländska tillverkarna. När Saab tidigare sålde 36 plan av nya Gripen E/F till Brasilien var det en affär värd 41 miljarder kronor.

Annons
X

I Belgiens fall finns 3,6 miljarder euro (29 miljarder kronor) öronmärkta för inköpen av de nya planen. Vad summan verkligen hamnar på styrs mycket av vilken övrig utrustning Belgien köper och vilken typ av serviceavtal man väljer.

För svenska flygvapnet skulle det ge stora fördelar om i synnerhet närliggande europeiska länder bestämmer sig för att köpa Gripen.

Affärens storlek verkade först locka alla de stora västerländska tillverkarna. Här fanns Rafale från franska Dassault, F-35 från Lockheed Martin, europeiska Eurofighter Typhoon och Saab med Gripen E. Det senare är en ny version av Gripen som ännu inte gjort sin första testflygning och som köpts av Sverige och Brasilien.

Men i ett meddelande till de belgiska myndigheterna i veckan drar sig Boeing ur och motiverar det med att man inte ser någon möjlighet att vara med och konkurrera på lika villkor. Det är rätt hårda tongångar och beslutet kommer också efter att Boeing tagit strid med den danska regeringen.

Danmark bestämde sig efter många turer för att välja F-35 som sitt nästa stridsflygplan och sa därmed nej till F-18 Super Hornet. Men Boeing ifrågasatte hela processen och hävdade att den från början var gjord för att F-35 skulle vinna.

Det har i sin tur lett till att F-18 framställts i för dålig dager vilket enligt Boeing kan skada bolaget i upphandlingar i andra länder. Boeing har också vänt sig till domstol i Danmark.

Fast Boeing har samtidigt haft framgångar på andra håll och intresset för F-18 Super Hornet har ökat efter beställningar från Kuwait och positiva kommentarer från president Donald Trump om planet. Dessutom har Kanada bestämt sig för nya Super Hornet.

Boeing har heller inte gett upp försöken att sälja F-18 Super Hornet på den europeiska marknaden. Bolaget hoppas kunna sälja planet till Finland och Schweiz, två länder som Saab också hoppas på som köpare av Gripen E.

För svenska flygvapnet skulle det ge stora fördelar om i synnerhet närliggande europeiska länder bestämmer sig för att köpa Gripen. Det ger möjlighet att dela kostnader för att utbilda piloter, hantera reservdelar, utnyttja verkstäder med mera. Dessutom blir det lättare att klara den ständiga utveckling av stridsflygplanen som genomförs löpande efter de köpts.

Nu tar det alltid lång tid innan den här typen av affärer blir klara. I Finland och Belgien väntas ett politiskt beslut omkring 2021 och i Schweiz någon gång kring 2022.

Annons

F-18 Super Hornet används framför allt av den amerikanska flottan. Här görs ett plan klart för start från hangarfartyget USS Eisenhower.

Foto: Stocktrek Images, Inc./Alamy Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X