Gripen slåss om tre storaffärer

Konkurrensen om världens stridsflygskontrakt är en strid på kniven. Svenska Gripen är med i slaget om tre aktuella storaffärer, trots att planet betraktas som en lilleputt av de stora tillverkarna.

Uppdaterad
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

GENÈVE Här i Schweiz går knappt en dag utan rapporter i medierna om den kontroversiella Gripenaffären. Ena dagen är 22-miljardersaffären på upphällningen, nästa försvaras den med näbbar och klor av regeringen. Ena stunden läcks svidande rapporter om Gripen, nästa försäkrar försvarsministern att Gripen är det ”mest optimala” för alplandet. Sällan har en vapentransaktion varit så hett omdiskuterad och skapat så starka känslor som Gripen i Schweiz.

Men vapenaffärer är i allmänhet mycket laddade uppgörelser. Få marknader är så dominerade av aggressiv konkurrens som världsmarknaden för stridsflygplan, eftersom enorma summor står på spel och affärerna är omgivna av politiska påtryckningar och korruption. Ett avancerat stridsplan kostar över 40 miljoner dollar, och hela marknaden uppskattas vara värd 16 miljarder dollar årligen – en kolossal summa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons