Recension

Och allt skall vara kärlekGripande resa till välfärdens bakgård

Kristian Lundberg, född 1956 i Malmö, har sedan debuten 1991 med ”Genom september” gett ut över 20 böcker, bestående av diktsamlingar, romaner och deckare.
Kristian Lundberg, född 1956 i Malmö, har sedan debuten 1991 med ”Genom september” gett ut över 20 böcker, bestående av diktsamlingar, romaner och deckare. Foto: ANDREAS HILLERGREN/SCANPIX
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vågar man säga att Kristian Lundberg är genial? Man skall akta sig för överdrivet beröm, det är sant, men nu börjar lovorden tryta för mig. Faktum är i alla fall att få av dagens författarskap berör mig lika djupt och framstår som lika personliga och originella. Lundbergs författarskap är noggrant avgränsat, och allt han skriver är inte lika bra, men det har alltid detta stråk av, ja, genialitet, som borgar för att de erfarenheter läsaren blir delaktig av inte kunde uttryckas av någon annan, inte på något annat sätt.

Lundbergs storhet ligger i hans förmåga att gestalta individen som vertikal varelse. Att visa hur varje ögonblick har en avgrundsdjup historia där psyket rör sig, medvetet och omedvetet, mellan nuets kanske helt efemära impulser och allt det som lagrats i det förflutna. Jaget är aldrig statiskt, och det som gör författarens begränsade tematik och hans omtagningar så fascinerande är att de är del av en rörelse som åtminstone hittills inneburit en ständig fördjupning av verklighetsskildringen och reflexionen över den. Låt vara att det jag som återkommer i Lundbergs böcker har en ovanligt dramatisk biografi att ösa ur – det är skickligheten i gestaltningen och det övertygande och vackra språket som gör hans erfarenheter allmängiltiga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons