Annons

Gripande porträtt av en broder som tystnat

Under strecket
Publicerad

Den kände norske publicisten, historikern och medieprofessorn vid universitetet i Oslo Hans Fredrik Dahl har gett ut en bok om sin äldre bror Jac, vars märkliga öde måste ha präglat hans egna tonår avsevärt. So what? En norsk bok om ett syskon, kan det ha allmänt intresse här, om det inte rör sig om ett prisat skönlitterärt verk eller om en person ”känd från tv”? Det alldeles speciella med Jac(ob) Dahl är att han i ungdomen blev ”kallad till tystnad”, blev kartusianmunk - och har så förblivit i snart 50 år.

Vad var det som fick en nybliven student från ett tryggt borgerligt Oslohem att då, 1955, konvertera till katolicismen och söka till klostret i Sélignac, beläget i Jurabergen norr om Grenoble? Det är en fråga brodern inte kan besvara - och heller inte söker ge svar på. Han kan bara återge de yttre stationerna på vägen. Och redogöra för familjens reaktion på sonens och broderns uppbrott, föräldrarnas förtvivlade försök att hejda honom - faktiskt stöttat av det katolska etablissemanget i Oslo - och
sedan resignationen, följd av en läroprocess även för egen del och en sorts acceptans av sonens val och av hans nya namn, Dom Filip. Till detta bidrog Jacs brev hem, hans strävan att göra familjen delaktig, och årliga besök av familjemedlemmarna i Sélignac. När ett nytt kloster anlades i Vermont i USA 1970 och Dom Filip beordrades dit fick de ta vägen över Atlanten för att träffa honom.

Annons
Annons
Annons