Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Förbjuden kärlek Gripande om drottning Victorias hemliga kärlek

”Förbjuden kärlek” är ett ömsint porträtt av drottning Victorias relation med läkaren Axel Munthe. Unika filmer blandas med autentiska fotografier och nytaget material – ett stycke visuell poesi som tål att ses mer än en gång.

Foto: Folkets Bio
Biohösten 2016

Förbjuden kärlek

Regi
Anders Wahlgren
Genre
Dokumentär
Medverkande
Marie Richardsson, Peter Andersson
Längd
1 tim 22 min

Från 15 år.

Betyg: 4 av 6

Det är inte lätt att göra dokumentärfilmer av hemliga kärlekshistorier överhuvudtaget – just för att de är hemliga – och det borde vara omöjligt att göra det med fokus på romanser som inleddes på 1890-talet, när filmmediet ännu befann sig i sin barndom. Lägg därtill att en stor del av källmaterialet, det vill säga kärleksparets brev, har bränts upp, och producenten torde stå inför ett mission impossible.

Och ändå fungerar det. Dokumentärfilmen ”Förbjuden kärlek” handlar om vänskapen och kärleken mellan den svenska kronprinsessan, sedermera drottningen, Victoria och läkaren Axel Munthe. Unika filmer från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal blandas med likaså autentiska fotografier och nytagna filmer, framför allt från Capri och Axel Munthes älskade villa San Michele. Dessutom ser vi påfallande mycket av Venedig och Solliden, med filmiska utblickar mot första världskriget och ryska revolutionen, allt till pianomusik av Franz Schubert.

”Förbjuden kärlek” är ett ömsint dubbelporträtt av två komplicerade människor, vars personligheter har brutits ut till de extremer som uppstår i det spänningsfält där de möts och blir förälskade. Victoria var en konservativ – för att inte säga reaktionär – tysk-svensk nationalist. Axel Munthe var en begåvad men kontroversiell läkare från Oskarshamn som gjorde Capri till sitt andra hem, behandlade öns fattiga utan att ta betalt och blev världsberömd för ”Boken om San Michele”. Politiskt sett var de varandras motsatser, men de blev likväl själsfränder i det mondäna fin-de-siècle-Europa som blomstrade under årtiondena kring förra sekelskiftet. Anders Wahlgren, som både skrivit manus och producerat (tillsammans med Cecilia Nabo), fångar skickligt den sköra och bräckliga högreståndsatmosfär som omgärdade protagonisterna. Spänningen mellan glättig yta i filmsnuttar från anno dazumal och en dialog som dignar under såväl ömhetsbetygelser som politiska motsättningar blir ofta suggestiv. Det är omöjligt att inte gripas av klippningar och montage som frammanar bilden av en värld som känns mycket fjärran från nutidens horisont.

Annons
X

Verkligt fascinerande blir filmen när den låter oss se fnurrorna på tråden. Victoria och Axel Munthe grälar om hovetikett, Hjalmar Branting, socialismen, monarkin och kriget. Medan miljoner soldater slaktas på västfronten solidariserar sig Victoria öppet med Kaiser Wilhelms Tyskland, medan Axel Munthe tjänstgör som frivillig läkare för Röda korset på andra sidan av skyttegravarna. Osämjan blir dock aldrig så stor att de glider ifrån varandra. Kärleken är starkare än politiken, och Munthe förblir Victorias livläkare ända till hennes död 1930.

Stäng

HARRISONS HISTORIA – utvalda händelser och fenomen varje vecka direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Förbjuden kärlek” är en djupdykning i två starka personligheter, men filmen lämnar aldrig den skärningspunkt som utgörs av deras möten och samtal. Vi ser föga av Victoria och hennes läkare utanför de roller som de konstruerade åt sitt sporadiskt gemensamma liv. Men det är gott så. Filmen är ett stycke visuell poesi som tål att ses mer än en gång.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Folkets Bio Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X