X
Annons
X
Recension

Förbjuden kärlek Gripande om drottning Victorias hemliga kärlek

"Förbjuden kärlek" är ett ömsint porträtt av drottning Victorias relation med läkaren Axel Munthe. Unika filmer blandas med autentiska fotografier och nytaget material – ett stycke visuell poesi som tål att ses mer än en gång.

Foto: Folkets Bio

Det är inte lätt att göra dokumentärfilmer av hemliga kärlekshistorier överhuvudtaget – just för att de är hemliga – och det borde vara omöjligt att göra det med fokus på romanser som inleddes på 1890-talet, när filmmediet ännu befann sig i sin barndom. Lägg därtill att en stor del av källmaterialet, det vill säga kärleksparets brev, har bränts upp, och producenten torde stå inför ett mission impossible.

Och ändå fungerar det. Dokumentärfilmen "Förbjuden kärlek" handlar om vänskapen och kärleken mellan den svenska kronprinsessan, sedermera drottningen, Victoria och läkaren Axel Munthe. Unika filmer från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal blandas med likaså autentiska fotografier och nytagna filmer, framför allt från Capri och Axel Munthes älskade villa San Michele. Dessutom ser vi påfallande mycket av Venedig och Solliden, med filmiska utblickar mot första världskriget och ryska revolutionen, allt till pianomusik av Franz Schubert.

Foto: Folkets Bio Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X