De näst största städernaGripande men riktningslöst om föräldraskapets trauma

Elise Ingvarsson, född 1975, är poet. Hennes debutbok, ”Beror skrymmande på”, tilldelades Katapultpriset 2005.
Elise Ingvarsson, född 1975, är poet. Hennes debutbok, ”Beror skrymmande på”, tilldelades Katapultpriset 2005. Foto: Carla Orrego Veliz

Elise Ingvarssons nya bok har undertiteln ”En berättelse”, men liknar mest lösryckta dagboksanteckningar. Det är gripande och ofta vackert, skriver Lyra Koli – även om prosan saknar den formmedvetenhet som präglar Ingvarssons poesi.

Under strecket
Publicerad
Norstedts
Foto: Norstedts
Annons

Att skriva ur nödvändighet, ur de mest smärtsamma erfarenheterna, är svårt. Inte bara för att det är svårt att sätta ord på det som övergår allt förstånd, utan för att närheten till de egna känslorna kan göra det svårare att avgöra när man verkligen har lyckats uttrycka något och inte.

Om man tittar på en knapp dagbokssida från ett fortfarande färskt trauma kan det hända att erfarenheten återuppstår för en med all dess överväldigande känslor. Om någon annan läser samma korthuggna anteckningar kanske det framstår som platt eller obegripligt; eller också begriper man att det är vittnesbörd från en oerhörd sorg, utan att själv drabbas av det som något mer än information om en medmänniska.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons