Annons
X
Annons
X

Gripande i jakten på skolmördare

Fransk polis har gripit brodern till den man som misstänks för att ha skjutit fyra personer till döds vid en judisk skola i måndags. Polisen har också omringat ett hus i Toulouse där den misstänkte gärningsmannen finns.

Av SvD, TT
(uppdaterad)

SE BILDER FRÅN PLATSEN HÄR OVAN

Tidigt i morse gjorde fransk polis en razzia i Toulouse i jakten på gärningsmannen bakom dödsskjutningarna vid en judisk skola i måndags. Två polismän skadades fysiskt under operationen – en i axeln och en i knäet. En tredje chockades efter att ha fått ett skott mot sin skottsäkra väst, skriver
Le Parisien.

Sex eller sju skott hördes av journalister från det hus där den misstänkte gärningsmannen har omringats av poliser.

Mannen som misstänks ligga bakom seriemorden misstänks ha koppling till al-Qaida, sade Frankrikes inrikesminister Claude Gueant till journalister på plats. Han sade också att mannen sagt sig vilja utkräva hämnd för oförrätter mot palestinska barn och hämnas på den franska armén för dess intervention utomlands.

Annons
X

En poliskälla uppger för Reuters att razzian mot ett hus i Toulouse inleddes klockan tre natten till onsdagen och att operationen fortfarande pågår. Den franska tv-kanalen BFMV sade att de misstänka gärningsmännen hade koppling till en islamistiskt grupp som identifierades som Forsane Alizza, men det fanns ingen bekräftelse på rapporten.

En källa med insyn i utredningen säger till AFP att den man som var mål för razzian har talat med polisens insatsstyrka. Han har sagt att han är medlem av terrornätverket al-Qaida.

Den misstänkte gärningsmännen beskrivs av poliskällor som en 24-årig man som har besökt de oroliga områdena vid gränsen mellan Pakistan och Afghanistan. Han ska ha varit misstänkt efter de första två attackerna mot soldater. Sedan dess har viktiga bevis som pekat ut honom framkommit, säger en källa till AFP.

Enligt franska tidningar var det brodern som ledde polisen till husets adress. Brodern ringde en Yamaha-verkstad för ombyggnad av en motorcykel och därigenom kunde polisen lokalisera huset där bröderna och modern fanns. AFP uppger också att mannen ska ha spårat mannen med hjälp av ip-numret till en dator som han använde när han tidigare kontaktade ett av offren för att sälja en motorcykel.

President Nicolas Sarkozy ska ha gett klartecken till räden vid 22 i går kväll, enligt
Le Monde.

Stora resurser har satts in i jakten på mördaren, som även tros ha dödat tre soldater av nordafrikanskt ursprung.

Offren för dödsskjutningarna vid den judiska skolan i södra Frankrike flögs natten till onsdagen till Israel. De fyra, en vuxen och tre små barn, ska begravas i Jerusalem under onsdagen, i närvaro av bland andra Frankrikes utrikesminister Alain Juppé.

President Nicolas Sarkozy hedrade de döda vid Charles de Gaulle-flygplatsen utanför Paris före avresan.

Poliser skottskadades svd.se Här skedde dådet hitta.se

TT-svd.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X