Annons
X
Annons
X

Grillfest – god glädje med avigsidor

Flintastek, karré, fisk, grönsaksspett. Det finns mycket gott att laga vid sommarens grillstunder. Men brandkår och sjukhus kommer att få sin mer sura del av kakan.

[object Object]
500 personer skadas varje år svårt i samband med grillning eller lägereldar i skog. Foto: SCANPIX

– Man bör tänka sig för när man grillar, säger Lars Brodin, brandingenjör vid Brandskyddsföreningen.

Räddningstjänsten larmades under 2005–2011 om 4 625 bränder i landet i samband med grillning eller lägereldar i skog och mark. Varje år skadas cirka 500 personer så svårt i dessa sammanhang att de måste uppsöka akutvård – varav ungefär tre av tio är barn upp till tre års ålder.

Självklara tips är att alltid grilla utomhus, att använda färdigställda grillplatser, att eld hålls långt från växtlighet och annat som kan börja brinna, att inte lämna eld eller glöd utan uppsikt, att använda eltändare, att släcka ordentligt med vatten samt vara särskilt försiktig när det blåser.

Annons
X

– Med öppen eld finns risk för att glödande flagor kan flyga ganska långt, säger Brodin.

Engångsgrillar har blivit allt vanligare. Där bör grillmästaren undvika att hälla ut kolen eller briketterna efter förrättat värv, säger Brodin.

– Man kanske tror att de har slocknat men de kan ligga kvar och glöda länge. Ska man hälla ut dem ska man göra det i vatten, sand eller grus.

Brodin uppmanar alla att kontrollera om eldningsförbud råder genom att ringa räddningstjänsten eller kontrollera med kommunen.

– Det kan skilja sig åt mellan olika kommuner.

Ibland går det alltså också till och med så illa att sjukvården kopplas in. Ofta handlar det om brännskador av heta föremål eller skärskador vid täljning av grillspett. En riktig rysare är att tända grillen med hjälp av bensin eller t-sprit, säger Brodin.

– Det kan flamma upp väldigt häftigt, eller så kan det bli en explosiv blandning inne i flaskan och då kan hela flaskan explodera.

Brodins råd är att försöka grilla med gott omdöme.

Hur fungerar då det ihop med alkohol?

– Det är klart att det är mindre lämpligt i och med att omdömet minskar med intaget av alkohol. Större mängder är inte lämpligt när man ska grilla.

Annons
Annons
X

500 personer skadas varje år svårt i samband med grillning eller lägereldar i skog.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X