Annons

Dagens recept: Grillad öring med sotade grönsaker

Recept: Reuben Riffin
Recept: Reuben Riffin

Det blir alltid lite extra festligt när man grillar en hel fisk. Måltiden får en naturlig mittpunkt och fiskköttet blir saftigt och smakrikt.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Grillad öring med sotade grönsaker och mandelvinägrett

2-4 personer

Ingredienser

Öring
1 hel öring, urtagen och sköljd
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 dl skirat smör

Rödbetor
8 små rödbetor
1 tsk salt
½ tsk peppar
2 tsk olivolja

Grönsaker
2 st minizuccihini
8 shitakesvampar
1 vårlök
1 liten aubergine
1 krm salt
1 krm svartpeppar
½ tsk fänkålsfrö
1 tsk olivolja

Mandel vinägrett
1 dl rostade mandlar
2 msk risvinäger
1 msk socker
80 ml matolja

Så gör du

Rödbetor
Gnid in betorna med salt och peppar och linda in dem i aluminiumfolie. Grilla på medelhög värme tills de är mjuka, ca 40-60 minuter. Ta sedan bort dem från värmen och ringla olivoljan över.

Grönsaker
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Grilla grönsakerna på medelhög värme och vänd ofta för en jämn tillagning och fin yta. När de blivit mjuka och fått en bra grillyta lyfts de bort från grillen. Skär dem i centimeterstora bitar, smaka av med salt och toppa med fänkålsfrö och olivolja.

Mandelvinägrette
Blanda vinäger, socker och mandlar. Vispa i oljan lite i taget så det blir en homogen blandning.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Öringen
Fjälla öring på båda sidorna med en liten, vass kniv. Gnid in salt och peppar över hela fisken.
Grilla över medelhög värme med halvstängt lock. Pensla med smör varannan minut och vänd fisken var femte minut. Grilla tills köttet släpper från benet, ca 25 minuter.
Lyft försiktigt öringen från grillen till ett serveringsfat. Lägg grönsakerna runt fisken och toppa med rödbetor och mandelvinägrett.

Tre passande drycker

Maria Collsiöös val

Felton Road Bannockburn Pinot Noir vin.svd.se

nr 95004, 351 kr
Grillad forell med rödbetor, shitakee och en rostad mandelvinegrätt passar perfekt till en pinot från Nya Zeeland där rödbetsaromerna går igen. Fattonerna matchar grillaromerna och rättens smakrikedom gör sig fint till denna yppigt, parfymerade och samtidigt saftiga och stramt nyanserade vin.

Linda Stensens val

Annons
Annons
Bild 1 av 1
Bourgogne Blanc — SvD Vin & Matvin.svd.se

Nr 72925, 181 kr
Grillad fisk med smör och nötig vinaigrette skriker efter vit bourgogne. Rémi Jobard har sitt säte i Meursault och är en experimentlysten vinmakare som varvar traditionell vinmakning med nydanande. Här en stadig Bourgogne Blanc med toner av äpple, citrus, smör och rostade nötter, en mini-meursault helt enkelt.

Pelle Stridhs val

Oppigårds Golden Ale, — SvD Vin & Matvin.svd.se

Nr 1490, 18,30 kr
Grillad fet fisk med sotade och lite fetare grönsaker kräver de rätta egenskaperna i sin ölpartner. Och just det hittar vi i denna Golden ale. Svaga inslag av honung, fräscha citrustoner och det svagt brödiga ger precis rätt känsla efter varje tugga av denna fiskrätt. En väl avvägd beska skär igenom det feta och den låga alkoholhalten gör den även till en perfekt törstsläckare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons