Greven av Monte Cristo sevärd i ny version

Under strecket
Publicerad
Annons

Greven av Monte Cristo
Regi: Kevin Reynolds
Medverkande: James Caviezel, Guy Pearce, Richard Harris
Längd: 2 tim 11 min | Tillåten från 11 år

3Att en berättelse ständigt regenereras i olika tappningar tyder på att den har styrka. Detta innebär att den som gör film av en sådan berättelse endast kan misslyckas i viss utsträckning. Givetvis gäller också det omvända: man kan bara lyckas i viss utsträckning. Att tillgripa ett välbeprövat manus verkar därför lite fegt. Och ett vet jag, fega filmer når aldrig långt. Kevin Reynolds, som nu tagit sig an Alexandre Dumas överdimensionerade klassiker Greven av Monte Cristo, har gjort sig bemärkt som en svulstig filmmakare. De värsta experimenten, förekommande i hans extravaganta 90-talsprojekt tillsammans med Kevin Costner (Waterworld och Robin Hood), är här nedtonade, kanske har Reynolds mognat, kanske är han tillhållen.
Dantés (Caviezel) anklagas för förräderi och spärras in i en håla på fängelseön If. Efter några solitära år sticker universalgeniet Abbé Faria
upp sitt långhåriga huvud i Dantés cell. Faria, spelad av den ständigt charmerande och tremulerande Richard Harris, utexaminerar sin medfånge i allt från filosofi till knivkamp och avslöjar i sina sista ord var den maffiga Monte Cristo-skatten finns. Dantés rymmer och planlägger sedan hämnden på sina fiender, i synnerhet Mondego som lagt beslag på Dantés fästmö.
Ingen kan påstå att Reynolds version inte är välgjord. Detta är alla gånger ett sevärt äventyr, men regeln gäller - fega filmer når aldrig långt, i det här fallet inte längre än tre prickar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons