Annons

”Unikt hur hela stadsdelen har vuxit fram”

Gretas glänta, ett nyproduktionsprojekt i Sigtuna, sticker ut på flera sätt. Inte bara på grund av att det ligger i landets mest hållbara stadsdel utan även genom att datorspelet Minecraft varit en del i processen.

– Det är unikt i form av hur hela stadsdelen har vuxit fram, säger Carl Fredriksson, projektledare på Bonava som bygger Gretas glänta.

Av Bonava
(uppdaterad)
Innan Bonava kunde börja utveckla Gretas Glänta var Sigtunas medborgare med i att ta fram hur stadsdelen skulle kunna se ut.

Innan Bonava kunde börja utveckla Gretas Glänta var Sigtunas medborgare med i att ta fram hur stadsdelen skulle kunna se ut. Foto: Bonava

Gretas glänta är ett nytt bostadshus som byggs i området Sigtuna Stadsängar. Det är en unik stadsdel på många sätt, särskilt hur själva byggnationen vuxit fram. Innan Bonava kunde börja utveckla Gretas Glänta var Sigtunas medborgare med i att ta fram hur stadsdelen skulle kunna se ut.

– Vi förankrade projektet i Sigtuna med medborgardialog. Folk har fått beskriva vad de vill ha i stadsdelen och vad de tycker är viktigt. Det resulterade i en kommunomröstning där medborgarna fick rösta ja eller nej till stadsdelen, och det blev ett ja, säger Carl Fredriksson.

Han berättar att barn bland annat fick bygga stadsdelen i det populära spelet Minecraft, ett spel som går ut på att med block konstruera allt från natur till fastigheter. Tillsammans med de boende i Sigtuna växte en vision fram för hela området och Gretas glänta.

– Vi vill befolka gatorna. Det ska vara en levande stadsdel som ska underlätta så att de boende kan umgås. Vi skapar förutsättningarna för en levande stadsdel, säger Fredriksson.

1 2
Foto: Bonava
1 2
Foto: Bonava

”Närhet till livet utanför lägenheten”

Han lyfter ett tydligt, men enkelt, exempel. Hus med källare byggs vanligtvis så att källaren till hälften är under jord. Det innebär att en del av huset oftast består av grå betongsockel. I Gretas glänta har källaren helt byggts ner under jord vilket gör att huset blir en naturlig del av området. De lägenheter som är i gatunivå har fått egna ytterdörrar och vissa av lägenheterna har även uteplatser mot gatorna.

– Det skapar en närhet till livet utanför lägenheten samtidigt som det blir en mer inspirerande miljö för dem som rör sig i området. Det ska vara en levande stadsdel, då måste stadsdelen upplevas trygg och trevlig att vistas i, säger Fredriksson.

Foto: Bonava

Intima Sigtunakänslan

Gretas glänta har ritats tillsammans med arkitekterna Strategisk Arkitektur. Likt det gamla Sigtuna där gatubilden varierar var åttonde meter byter Gretas glänta utseende vid varje nytt trapphus med olika fasadmaterial som tegel, trä och cortén. Genom att husen ligger i direkt anslutning till det nya torget blir det ytterligare en koppling till den gamla stadsbilden och intima Sigtunakänslan.

Det finns även en gemensamhetslokal med ett fullutrustat kök, övernattningsmöjligheter för långväga gäster och där de boende kan ha matlagningskurser och släktkalas. Till det gemensamma hör även med spadel där de boende kan koppla av och umgås med ett bastubad.

– Det är en unik stadsdel och ett unikt hus. Huset kommer också vara Svanenmärkt vilket innebär att det är noga kontrollerat utifrån olika hållbarhetsperspektiv, säger Fredriksson.

Du kanske undrar varför det heter just Gretas glänta? Grunden ligger att man i närheten av den plats bygger sker hittat lämningar av ett torp som gick under namnet Gretas hol, alltså Gretas glänta. Mer än så vet varken historiker eller arkeologer vilket gör historien väldigt spännande. När Gretas glänta nu åter igen väcks till liv är det med en tydlig koppling till platsens unika historia.

Vill du veta mer om Gretas glänta? Läs här.

”Unikt hur hela stadsdelen har vuxit fram”

1 2 3 4

Innan Bonava kunde börja utveckla Gretas Glänta var Sigtunas medborgare med i att ta fram hur stadsdelen skulle kunna se ut.

Foto: Bonava

”Unikt hur hela stadsdelen har vuxit fram”

1 2 3 4
Foto: Bonava

”Unikt hur hela stadsdelen har vuxit fram”

1 2 3 4
Foto: Bonava

”Unikt hur hela stadsdelen har vuxit fram”

1 2 3 4
Foto: Bonava
Annons
X
Annons
X