Annons
X
Annons
X

Grenarna på terapiträdet

INFORMATIV GRAFIK. Idagsidans serie ”Piller eller prat?” handlade om de riktlinjer som rekommenderas vid psykisk ohälsa. I grova drag går skiljelinjen mellan läkemedel och psykoterapi. Och den terapi som Socialstyrelsen oftast rekommenderar är kbt, kognitiv beteendeterapi. Grafiken är ett försök att illustrera de stora dragen inom psykoterapin samt inom psykiatrin.

Piller eller prat – alla artiklar

Ovärderlig källa i arbetet med terapigrafiken var Henry Egidius, psykolog och författare till en mängd böcker om psykologi. Han har bland annat varit redaktör för Natur & Kuturs stora Psykologilexikon.

Vart är psykoterapin i Sverige på väg, enligt dig?

– Läget är väldigt förvirrat eftersom man nu ska acceptera kortare utbildningar och inte håller konsekvent på kravet på legitimation av psykoterapeuter.

Annons
X

Vilka krav tycker du man ska ha på utbildning av terapeuter?

– Tidsaspekten är inte helt avgörande, men det tar betydligt längre tid än fem veckor att få den kunskap, erfarenhet och mognad som krävs.

Du har bidragit med de flesta faktauppgifterna i grafiken här ovan. Vad anser du är det viktigaste som hänt i Terapisverige de senaste årtiondena?

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Att psykoterapin på 70-talet blev en accepterad form av hjälp för människor med psykiska problem. Att vi fick en statligt reglerad utbildning och krav på legitimation. De psykologiska institutionerna vid universiteten har engagerat sig mer än tidigare i forskning och teoribildning på området.

  Terapiträdet som klickbar grafik och som nedladdningsbar pdf

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X