Annons
X
Annons
X

Greklands utträde ur euron en dyr historia

Den tyske veckotidningen Wirtschaftswoche har räknat ut vad kostnaden skulle bli för en grekisk sorti ur EU-samarbetet, med återgång till den gamla valutan drachman. Om man kombinerar lånen som Grekland redan fått ur olika EU-kassor, från eurogruppen, ECB och IMF, så skulle totalsumman bli 276 miljarder euro. Cirka 77 miljarder euro av dessa skulle täckas av tyska skattebetalare.

ATEN, GREKLAND.

ATEN, GREKLAND. Foto: DIMITRI MESSINIS/AP

Wirtschaftswoche utgår från ett scenario där Grekland försätts i konkurs. Ett land som är bankrutt kan inte betala tillbaka sina skulder.

Grekland har sedan krisens början fått billiga lån från en bailout-fond som sattes upp av euroländerna, den så kallade ”European Financial Stability Facility” (EFSF) för Grekland. Landet har också fått pengar från Internationella valutafonden (IMF) och från Europeiska centralbanken (ECB).

I förrgår annonserade EFSF-ledningen att man snart skjuter till 5,2 miljarder euro ur ett redan klubbat lånepaket på totalt 39,4 miljarder euro, som betalas ut i småportioner till Aten.

Annons
X

LÄS MER: Grek-kaos skakar börserna i Europa

Spekulationerna kring ett grekiskt utträde ur valutaunionen har intensifierats sedan den förre finansministern i Aten, Evangelos Venizelos, i helgen misslyckades för tredje gången med att bilda en koalitionsregering. Ett politiskt vakuum i Aten är det sista lånegivarna, som pressar på för fler åtstramningar i Greklands finanser, önskar sig.

Partiledaren för Greklands radikala vänster, Alexis Tsipras, som kom två i parlamentsvalet den 6 maj, har vägrat att ens komma till förhandlingsbordet om regeringsbildning. Ett nyval kan utlysas i juni.

Tsipras säger att han vill att Grekland har kvar euron, men att nedskärningarna som EU och IMF har som villkor för räddningslånen inte gäller längre, eftersom väljarna har förkastat dem.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble sade stilla i en intervju i tidningen Welt am Sonntag att man inte kan tvinga ett land att stanna i eurogruppen om det inte vill.

Belgiens ledamot i ECB:s styrelse, Luc Coene sade till Financial Times att ”En skilsmässa är aldrig enkel. Jag antar att en vänskaplig skilsmässa, om det vore nödvändigt, skulle vara möjlig, men jag skulle ändå beklaga den”.

LÄS MER: Vänsterpartiet diskuterar samlingsregering

Samtidigt spekulerade ekonomen och Princetonprofessorn Paul Krugman i The New York Times om att Grekland kan träda ur euron redan nästa månad. Han skriver att spanska och italienska sparare då kommer att försöka flytta alla sina pengar till Tyskland, för att rädda det som räddas kan innan dessa två länder måste följa Grekland i utträde från valutan, och att ECB då blir tvunget att antingen ingripa – eller förklara euron död.

BÖRSEN: Följ utvecklingen på världens börser här

QUIZ: Vad vet du om Grekland och dess historia?

Annons
Annons
X

ATEN, GREKLAND.

Foto: DIMITRI MESSINIS/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X