Greklands svenska schlagerdrottning

Det finns en anledning att ­inte hålla tummarna för Martin Stenmarck på Eurovision song contest i Kiev den 21 maj. I år representerar Antique-sångerskan Helena Paparizou Grekland med den etnodoftande popdängan ­My number one, och hon är inställd på en seger.

Under strecket
Publicerad
Helena Paparizous föräldrar invandrade till Sverige från Grekland på 60-talet. Nu är hon själv på väg åt motsatt håll, hennes solokarriär har tagit fart på allvar i det gamla hemlandet. Fast hon kan inte tänka sig att lämna Sverige för gott.

Helena Paparizous föräldrar invandrade till Sverige från Grekland på 60-talet. Nu är hon själv på väg åt motsatt håll, hennes solokarriär har tagit fart på allvar i det gamla hemlandet. Fast hon kan inte tänka sig att lämna Sverige för gott.

Annons

Helena Paparizou har åkt hem till Sverige några dagar för att marknadsföra sin nygamla debutskiva och prata om popkarriären i sitt andra hemland, som bara går bättre och bättre. Fast hon vill inte riktigt gå med på min beskrivning av henne som ”värsta stjärnan i Grekland”.
– Äh ... det har gått bra. Riktigt stor stjärna är man när man blir en kult. Som Uno Svenningson, Tomas Ledin, Per Gessle ... Men jag kan inte gå själv på stan i Athen, det går bara inte. Det är det som är skönt med att vara hemma i Sverige, där tränger inte min karriär sig på mitt privatliv.

Grekpopduon Antique, som Helena bildade med kompisen Nikos Panagiotidis hemma i Göteborg i slutet av 90-talet, släppte sin första skiva i Grekland 2000, och låtar som Opa opa och Dinata dinata visade sig funka utmärkt även där. Året efter ställde man upp i grekiska melodifestivalen, och tog hem tredjeprisbucklan åt Hellas med låten (I would) Die for you. Sedan dess har grekerna älskat dem. I juni förra året släppte Elena – som hon hette innan hon för tydlighetens skull adderade ett grekiskt h till namnet – sin första soloskiva, ett album som nu släpps i Sverige i uppdaterad version med både grekiskspråkiga och engelskspråkiga låtar. Och inklusive schlagerbidraget förstås, plus de tre andra låtar som grekerna hade att välja på i årets lite speciella schlagertävling. Det fanns nämligen bara en artist att rösta på – Helena Paparizou.
– Efter Greklands succéfyllda 2004, när vi vann fotbolls-EM och hade OS i Athen, det var stort, grekerna kunde bara inte med att förlora i Eurovision song contest, säger Helena som en lite långsökt förklaring till att den grekiska melodifestivalen bestod i att hon sjöng fyra ”väldigt olika” låtar playback i grekisk tv. My number one fick 64 procent av rösterna.
– Jag tyckte det var lite orättvist, det fanns ju en massa andra artister som ville vara med också. Men det blev inga stora protester, de flesta har tagit det väldigt bra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons