Greklands småföretagare bävar för drachman

Paret Kokotos livnär sig i dag på vin, oliver och oliver. Från att tidigare ha producerat ungefär 300 000 flaskor vin per år har de sedan krisen tvingats skära ned till mindre än en femtedel.
Paret Kokotos livnär sig i dag på vin, oliver och oliver. Från att tidigare ha producerat ungefär 300 000 flaskor vin per år har de sedan krisen tvingats skära ned till mindre än en femtedel. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Att återgå till den gamla valutan drachman och devalvera den gentemot euron skulle tvärtemot vad många skolboksekonomer förutspår inte göra underverk för den grekiska ekonomin. Tvärtom så kan en devalvering bli katastrofal för småföretag i hjärtat av Greklands ekonomi. SvD har varit i paradiset och besökt en stolt men oroad småproducent av krisnationens egna guld; vin.

Publicerad
Paret Kokotos.

Paret Kokotos.

Foto: Linus Sundahl-Djerf
Vingården Kokotos.

Vingården Kokotos.

Foto: Linus Sundahl-Djerf
Georgos Kokotos tittar ut över en av sina vinodlingar, medan Flamos plöjer åkern.

Georgos Kokotos tittar ut över en av sina vinodlingar, medan Flamos plöjer åkern.

Foto: Linus Sundahl-Djerf
Annons

Vingården Kokotos ligger inklämd i en dal mellan tre mytomspunna berg och platser: vid horisonten på ena sidan ser man Marathon, skådeplatsen för ett känt slag under den grekiska antiken och ett ännu mera känt långdistanslopp som påbörjades där år 490 före Kristus.

Åt ett annat håll ståtar berget Penteli, ett av tre berg som vakar över den grekiska huvudstaden, och från vilket de gamla grekerna utvann kalkstenen till templet Parthenon på Akropolisklippan i Aten. Åt ett tredje håll ligger det turkosa havet. Ah.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons