”Vi fattiga greker betalar notan för krisen”

Saluhallen i Aten.
Saluhallen i Aten. Foto: Tomas Lundin

SvD är på plats i Aten. Saluhallen som annars är sprängfylld av människor är närapå tom denna väntans dag då krismötet om Grekland startar på kvällen. ”Ingen handlar. Ingen vet vad morgondagen för med sig”, säger kötthandlaren Nikos Stafoulis.

Under strecket
Publicerad
Kötthandlaren Nikos Stafoulis.

Kötthandlaren Nikos Stafoulis.

Foto: Tomas Lundin
Pensionären Katerina.

Pensionären Katerina.

Foto: Tomas Lundin
Menelaos Probonas.

Menelaos Probonas.

Foto: Tomas Lundin
Annons
Kötthandlaren Nikos Stafoulis.

Kötthandlaren Nikos Stafoulis.

Foto: Tomas Lundin

I de långa gångarna med till synes oändliga rader av kött, fisk, grönsaker och kryddor strosar turister i färgglada shorts som fotograferar. Men ingen köper.

Handlare i vita förkläden står i klungor och diskuterar. Jämfört med den annars öronbedövande ljudnivån är det spöklikt tyst. Bara en och annan Atenbo rör sig mellan stånden, klämmer på varorna och försöker pruta.

Efter fem år av djup kris som har utplånat mer än en fjärdedel av den grekiska ekonomin och fått arbetslösheten och fattigdomen att skjuta i höjden är grekerna utmattade.

Krisen har helt enkelt sugit musten ur dem.

– Vi vill bara att det äntligen ska ta slut. Alla sparpaket och allt politiskt käbbel – det står oss upp i halsen, fräser kötthandlaren Nikos Stafoulis.

Kötthandlaren Nikos Stafoulis. Foto: Tomas Lundin
Annons
Annons
Pensionären Katerina.

Pensionären Katerina.

Foto: Tomas Lundin
Menelaos Probonas.

Menelaos Probonas.

Foto: Tomas Lundin

Ekonomin och kommersen i saluhallen och de små affärerna runt omkring är som djupfryst.

Vad grekerna väntar på är krismötet i Bryssel denna kväll, kanske det som avgör Greklands framtid. Ska premiärminister Alexis Tsipras stå på sig eller ska han skriva under en uppgörelse med långivarna även om det betyder att han får backa från sina vallöften i januari?

– Det spelar ingen roll. Bara vi äntligen får ett avgörande, säger pensionären Katerina som inte vill uppge sitt efternamn. Hon står framför ett stånd med glänsande färsk fisk och kan inte bestämma sig om hon ska köpa eller inte.

Pensionären Katerina. Foto: Tomas Lundin

– Skriver Tsipras inte under, fortsätter hon, går Grekland mot en kollaps. Men skriver han under är det å andra sidan vi pensionärer och låginkomsttagare som drabbas när momsen höjs och pensionerna sänks. Nu är det bara Gud som kan rädda oss!

Menelaos Probonas. Foto: Tomas Lundin

Litet längre bort, på gatan Eolou, står Menelaos Probonas i sin textilaffär där han också säljer skräddarsydda skjortor och kostymer. Han är 70 år och har haft affären sedan 1970. Han jobbar varje dag från åtta på morgonen till åtta på kvällen.

– Och så säger de att vi greker är lata!

Sedan två år går verksamheten med förlust. Folk har inte råd att köpa annat än det allra nödvändigaste – och dit hör definitivt inte skräddarsydda skjortor.

86-åriga Dina, inte heller hon vill lämna ut sitt efternamn, är en av Greklands många pensionärer som hankar sig fram på pensioner som ligger långt under den relativa fattigdomsgränsen. Vi träffar henne framför ett fiskstånd i saluhallen där fiskhandlaren sträcker fram en ynklig liten fisk som hon tittat länge på. Men sedan går hon vidare.

Det är vi fattiga greker som betalar notan för krisen. De rika har för länge tagit ut sina pengar ur landet.

– Det är vi fattiga greker som betalar notan för krisen, klagar hon. De rika har för länge tagit ut sina pengar ur landet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons