Annons
X
Annons
X

Grekland utlyser folkomröstning

Bara dagar efter EU:s räddningspaket för Grekland förra torsdagen meddelade premiärminister Giorgos Papandreou i går att grekerna ska folkomrösta om de hårt omstridda krisåtgärderna. Ett nej innebär att krisplanen är död och att Grekland får ställa in betalningarna

HÖGT SPEL

Marknaderna reagerade omedelbart på Papandreous överraskande besked i går kväll. Eurokursen föll med 1,6 procent till 1,3920 dollar när risken för en kollaps av den mödosamt utarbetade krisplanen blev uppenbar.

–Besluten är så långtgående av den grekiska befolkningen måste få ta ställning, förklarade premiärminister Giorgos Papandreou i en sen parlamentsdebatt.

Papandreou stängde alla politiska kryphål och förklarade att folkomröstningen kommer att betraktas om inte bara som rådgivande utan som bindande för regeringen.

Annons
X

–Om det grekiska folket inte vill ha stödpaketet så kommer det inte att godkännas, fastslog han.

Folkomröstningen måste mot bakgrund av de senaste veckornas våldsamma protester på gatorna i Aten och en växande känsla av förtvivlan i stora delar den grekiska befolkningen.

I en färsk opinionsmätning omedelbart efter krisuppgörelsen i Bryssel i förra veckan uppgav 58,9 procent av de tillfrågade att paketet är negativt för Grekland. I räddningsplanen ingår att Greklands statsskuld till banker och andra privata investerare skrivs ned med hälften.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I utbyte lovar Grekland att spara ännu mer än tidigare utlovat. Bland annat ska löneavtal i det privata näringslivet rivas upp, tiotusentals jobb i den offentliga sektorn skäras ned och skatter höjas.

  Mer än hälften av den grekiska befolkningen kräver enligt förra veckans opinionsmätning en folkomröstning. Slutar denna med ett ja för räddningspaketet har Papandreou ett starkt mandat att fullfölja åtstramningarna. I annat fall faller hela krispaketet som ett korthus.

  I mitten av november tar pengarna slut. Varken löner i den offentliga sektorn och statens räkningar kan betalas. Landet går under i kaos. Att Grekland lämnar Eurozonen kan inte uteslutas. Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermanson tror dock att det att finns ett starkare stöd på besparingar än vad demonstrationerna tyder på.

  – Det är inte alla som är ute på gatorna och det kanske finns ett stöd för Papandreou och för sparpaketet, säger hon till nyhetsbyrån TT.

  Klart står att varken Papandreous regerande socialistparti PASOK eller det borgerliga oppositionspartiet Nea Dimokratia har väljarnas förtroende. I senaste pejlingar får PASOk bara 14,7 procent och Nea Dimokratia 22,2 procent.

  Mätningarna är tecken på djup besvikelse och perspektivlöshet som i dag präglae Grekland. Arbetslösheten är på väg mot 17 procent, ekonomin backar förmodligen med 5,5 procent i år och 3 procent nästa år. Hur fortsatta åtstramningar och nya skattehöjningar ska vända trenden är det ingen som vet.

  Beslutet att låta befolkningen rösta kan därför vara början på slutet för Giorgos Papandreou, likaväl som för Greklands tillhörighet till eurosamarbetet. Men uppenbarligen räknar han med att grekerna, när det kommer till kritan, kommer att välja stabilitet för kaos – även om det betyder åratal av umbäranden.

  Har du koll på skuldkrisens huvudpersoner? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X