Annons
X
Annons
X

Grekland shoppar stridsvagnar

Om det fanns ett världsmästerskap i dålig tajming har Grekland just seglat upp som storfavorit. Det konkurshotade landet har precis beställt 400 stridsvagnar.

[object Object]
Grekland har beslutat att köpa 400 stridsvagnar av märket Abrams från USA. Bilden är från 2002 och visar en Abrams i öknen i Kuwait, söder om gränsen till Irak. Foto: AP

Nej, det är den 5 oktober – inte 1 april. Samtidigt som EU:s finansministrar är samlade för att försöka förhindra en kaotisk statskonkurs för Grekland tycks alltså landets militär vara redo att låta kreditkortet jobba.

Enligt sajten Defencegreece, som i sin tur citerar tidningen Hellenic Defence & Technology, har amerikanska myndigheter gett klartecken för Greklands armé att införskaffa 400 stycken pansarvagnar av typen M1A1 Abrams.

Det handlar om begagnade fordon, och i affären ingår antingen en renovering, till en kostnad på tiotals miljoner dollar enligt Defencegreece, eller en mer avancerad och ännu dyrare uppgradering.

Annons
X

Grekland har också enligt Hellenic Defence & Technology begärt en offert på 20 stycken amfibiefordon modell AAV7A1. Det är första steget i en affär där Greklands försvar planerar att köpa mellan 75 och 100 exemplar.

Annons
Annons
X

Grekland har beslutat att köpa 400 stridsvagnar av märket Abrams från USA. Bilden är från 2002 och visar en Abrams i öknen i Kuwait, söder om gränsen till Irak.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X