Annons
X
Annons
X

EU: Grekland är på rätt väg

Eurogruppen satte press på Grekland på torsdagen i förhandlingarna om nya reformer genom att påminna om landets likviditetsbrist under första kvartalet.

Av Direkt
Greklandskrisen
[object Object]
Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos. Foto: Virginia Mayo/AP

Förhandlingarna om Greklands pensionsreform, budgeten för 2016 och en privatiseringsfond måste avslutas i den första granskningen innan nästa del av nödlånet betalas ut.

– Likviditetsläget kan bli stramt igen i februari, sade chefen för euroländernas räddningsfond ESM, Klaus Regling, vid en presskonferens efter eurogruppens möte.

– Det är avgörande att den första granskningen inte försenas. Vi vet att Grekland behöver 4 miljarder euro för skuldbetalningar under första kvartalet, fortsatte han.

Annons
X

På intäktssidan väntas ett primärt budgetunderskott dessa månader medan bättre tillväxt kan höja skatteintäkterna, sade Klaus Regling.

– Det är alltid möjligt att skjuta på betalningar, men det är inte bra för förtroendet, sade ESM-chefen.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade att den grekiska regeringen har försäkrat för honom att de vill hålla uppe reformtakten för att stärka förtroendet hos investerare och greker.

Klaus Regling sade att storleken på nästa delutbetalning av nödlånet från början sattes till 5,5 miljarder euro. Men det förutsatte att denna granskning klarades av till jul.

– Kanske blir det andra siffror om det är några månader senare, sade han.

Den grekiske finansministern Euklidis Tsakalotos försäkrade att Grekland accepterar att IMF deltar i reformprogrammet. Men Jeroen Dijsselbloem tillstod att den grekiska regeringen ändå helst skulle vilja slippa IMF, om man hade kunnat. Uppgörelsen med euroländerna i juli utgick dock ifrån att IMF deltar.

Samtidigt sade Jeroen Dijsselbloem att IMF underströk att fonden vill delta i det grekiska programmet.

**För att komma igång **med granskningen uppmanade eurogruppen Grekland att snabbt överlämna grundläggande budgetdata till trojkan. Först därefter kan tjänstemännen från kommissionen, IMF och ECB åka till Aten och inleda förhandlingarna.

Eurogruppen gav också ECB i uppdrag att kontrollera att politiseringen av tillsättningarna på ledande poster i bankerna minskade.

Annons

Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos.

Foto: Virginia Mayo/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X